Bitkisel kaynaklı aktif karbon ile pestisit giderimi
Removal of pesticide with herbal type active carbon
- Tez No: 243576
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. JALE GÜLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, 4-D, İzoterm, Pestisit, Adsorption, 4-D, Isotherm, Pesticide
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Pestisitler zararlıların kontrolü amacıyla bir araç olarak pek çok ülkede modern tarımın ayrılmaz bir parçasıdır. Pestisit kullanımındaki artış çevreyi ve su kaynaklarını günden güne daha çok kirletmektedir.Aktif karbon geniş yüzey alanı ve gözenekliliği sayesinde sulu çözeltilerden pestisitlerin uzaklaştırılması için çok etkili bir adsorbandır. Ama aktif karbonun yüksek maliyeti çeşitli amaçlar için kullanımını sınırlandırabilmektedir. Bundan dolayı aktif karbona alternatif olabilecek düşük maliyetli adsorbanlar araştırılmaktadır.Bu çalışmada 2,4-Dikolorofenoksi asetik asitin (2,4-D) sulu çözeltiden uzaklaştırılması için karbonize edilmiş kestane kabuklarından faydalanılmıştır. 2,4-D adsorpsiyonunu etkileyen başlangıç konsantrasyonu, pH ve sıcaklık gibi faktörlerin etkisi araştırılmıştır. Freundlich, Langmuir, Temkin ve Dubinin-Radushkevich (D?R) izotermleri farklı sıcaklıklardaki denge verilerini incelemek için kullanılmıştır. Denge verilerini çalışılan tüm sıcaklıklarda Temkin izotermi daha iyi temsil etmiştir. Deneysel verilere Pseudo I. derece, Pseudo II. derecede kinetik modelleri ile partikül içi difüzyon modeli uygulanmış ve reaksiyon kinetiğinin Pseudo II. dereceden kinetik modelini takip ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Pesticides are an integral part of modern agriculture in most countries as a tool for controlling pests. Increasing use of pesticides is polluting environment and water resources day by day.Active carbon is very efficient adsorbent for removing pesticides from aqueous solutions thanks to its high surface area and porosity. However, the high cost of active carbon can be sometimes restricted for several purposes. Therefore low cost adsorbents have been investigated as an alternative to active carbon.In this study, carbonized chestnut shells have been utilized for the removal of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) pesticide from aqueous solution. Factors influencing 2,4-D adsorption such as initial concentration, pH and temperature were investigated. Freundlich, Langmuir, Temkin and Dubinin-RadushKevich (D?R) isotherms were used to analyze the equilibrium data at different temperatures. Equilibrium data fitted well to the Temkin isotherm in the studied concentration range of 2,4-D at all the temperatures studied. Pseudo first order, pseudo second order kinetic models and the intraparticle diffusion model were applied to the experimental data and the adsorption kinetics was found to follow the pseudo second order kinetic model.