Çelik yüzeyinde ?asgari-aşınma? idealine yakın etkili kompleks bakır bileşikleri ile doldurulmuş fiber esaslı kompozit üretimi
Production of fiber?based composites filled with complex copper compounds having ?zero-wear1? ideality nearness effect on surface of steel
  1. Tez No: 243871
  2. Yazar: BAHA BAĞHAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÇİZMECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asgari-Aşınma?ideal teorisine yaklaşım, Çelik, PTFE, Bakır, Kompleks, Fiber, Kompozit, Ray Makas Kayma Yatağı, Zero Wear, Steel, PTFE, Copper, Complex, Fiber, Composite, RailwaySliding Part
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu yüksek lisans tezinde yapılan araştırma ve geliştirme çalışmasında çelik yüzeyindekaplama yapılmıştır. Bu çalışmada ? Asgari Aşınma*? ideal teorisine yakın aşınma etkisinesahip kompleks bakır bileşikleri ile doldurulmuş PTFE fiber esaslı kompozitlerin üretimisüreci ele alınmaktadır.Hazırlanan fiber esaslı bakır doldurulmuş kompozit metale yapışmama nedeniyle PTFE bazlıakrilonitril bütadien ve fenol formaldehit katkılı kompozitler ray makas kayma yatağına vekarşıt parçaya 160 °C sıcaklık ve 10 MPa basınç uygulandı.Kaplama ulaşımda önem taşıyan tramvayların yön değişimi için önemli olan ray makaskayma yatağı ve kayma yatağı üzerinde kayma hareketi yapan rayın tabanına hazırlanan çelikprofil üzerine yapıldı. Kendinden yağlamalı PTFE polimer kaplaması hazırlanmış ve 6 adetray makas kayma yatağına ve karşıt profile uygulanmıştır. PTFE bazlı kaplamanın üzerindenyağlamasız kaç adet ve ne kadar süre ile tramvayın geçeceğinin testi İstanbul Esenler MetroTesisi ikinci ray makasında yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis article issues production of fiber ?base composites filled with complexcopper compounds having ?Zero-Wear ? effect on surface of steel and during manufacturingprocess of friction resistant coating has a confirmation to updated research and developmentapplications of tribology science.PTFE fiber based composite filled with copper complex showed non- stickness behaviour onsteel .In this case PTFE based acrylonitrile- butadien ,phenol and formaldehyde containcomposites applied on railway switch sliding parts and opposite parts of railway body by160 °C temperature and 10 MPa pressure.This coating applied on rail sliding part and steel profile of counter body of tramways railthat this parts takes importance for crossing for tramways in transportation. Self lubricatedcoating PTFE polymer based coating prepared and it applied on rail sliding part withconjugated profile. The testing of PTFE based coating of railway sliding part will be madein the İstanbul Esenler Railway Station second railway switch about the number of tramwaypass away each one and period.