1990 yılında sonra Berlin'de kentsel gelişim bağlamında yapılan turizm geliştirme stratejilerinin irdelenmesi
The analysis of tourism development strategies as a part of the urban development strategies after 1990 in Berlin
- Tez No: 243886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Turizm, Architecture, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, kentsel turizm, Berlin, kentsel gelişim, Tourism, urban tourism, Berlin, urban development
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Beş bölümden oluşan çalışmanın amacı; Doğu-Batı Berlin'in 1990 yılında birleşmesinden sonra kentsel gelişim bağlamında yapılan turizm geliştirme stratejilerinin tanımlanması ve bu stratejiler sonucunda kentin sağladığı kazanımların irdelenmesidir.Giriş bölümünde, çalışmanın konusu olan ?1990 yılından sonra Berlin'de kentsel gelişim bağlamında yapılan turizm geliştirme stratejilerinin irdelenmesi? kapsamında araştırmanın amacı, kapsamı ve yönetimi belirtilmektedir.İkinci bölümde; genel turizm tanımına, tarihsel gelişimine ve çeşitlerine değinilmektedir. Ayrıca son yıllarda önemli bir yere sahip olan ?kentsel turizm? anlatılmaktadır.Üçüncü bölümde ise, Almanya'nın seyahat endüstrisinin genel yapısına ve turizm politikalarına yer verilmektedir. Ayrıca sayısal veriler yardımıyla Almanya'nın son beş yıllık turizm gelişimi incelenmektedir.Dördüncü bölümde, Doğu-Batı Almanya'nın birleşmesinden sonra yeniden başkent olan Berlin ele alınmaktadır. Berlin'in tanıtılmasından sonra kentin, kuruluşundan günümüze kadar olan tarihçesine yer verilmektedir. Doğu-Batı Berlin'in birleşmesinden sonra ?dünya kenti olma? vizyonu kapsamında yapılan turizm geliştirme ve kentsel gelişim stratejileri incelenmektedir. Turizm geliştirme stratejileri altında, turizmle ilgili yapılan düzenleme ve geliştirme çalışmalarına yer verilirken; kentsel gelişim stratejileri altında ise, 1990 yılından sonra yapılan kentsel gelişim uygulamalarından bahsedilmekte ve bu bağlamda yapılan kentsel düzenlemeler ve yapılar incelenmektedir. Ayrıca bu bölümde tablolar yardımıyla sunulan sayısal verilerle, 1989 yılından günümüze kadar olan Berlin turizm gelişimi incelenmekte ve bazı çıkarımlar yapılmaktadır.Son bölümde ise, Berlin'in uyguladığı bu gelişim stratejileri doğrultusunda elde ettiği kazanımlar değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, which consists of five chapters, is to define the tourism development strategies as a part of the urban development and earnings of the city in return of these strategies, after Berlin?s reunification in 1989.In introduction part; the purpose, scope and methodology of the research will be given in respect with the main topic ?The Analysis Tourism Development Strategies As A Part Of The Urban Development After 1990 In Berlin?.In the second chapter; general tourism definition, historical development and types of tourism are mentioned. ?Urban tourism?, which is recently considered as a crucial factor both for economy and marketing of the city is, also described in this chapter.In the third chapter; the general structure of Germany?s tourism industry and tourism policies are discussed. The tourism development of Germany is investigated with the help of numbersIn the fourth chapter; Berlin, the capital city of Germany, is mentioned. After the introduction to Berlin, the history of the city from the establishment up to date is briefly discussed. The urban development and tourism development strategies of Berlin after reunification is described. Tourism arrangements and development works are discussed under the heading ?tourism development strategies?; the heading ?urban development strategies? includes of the urban development practices after the reunification and the buildings and areas that are constructed in this context. Furthermore, in this chapter the numerical data given with the help of charts, indicates the tourism development of Berlin and gives opportunity to make some implications.In the final chapter, the earnings of Berlin in parallel with these development strategies, within tourism context, are evaluated.