Yüzeysel akışlı doğal arıtım sistemi ile evsel atık su arıtımının araştırılması
An investigation of municipal waste water treatment with overland flow systems
  1. Tez No: 243927
  2. Yazar: EMİNE MERVE ACAREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜRREM BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yüzeysel akışlı doğal arıtım, arazide arıtım, overland flow treatment, land treatment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çimento Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Doğal arıtım, su arıtımında kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Geleneksel arıtma yöntemleriyle kıyaslandığında özellikle düşük yatırım maliyeti, enerji ihtiyacının, ekipmanların, bakım onarım maliyetlerinin ve nitelikli eleman ihtiyacının daha az olmasından dolayı tercih sebebi olmuştur.Bu çalışmanın amacı, özellikle su sıkıntısı çekilen küçük yerleşim birimlerinde, hem tarımsal açıdan hem de çevresel açıdan fayda sağlayabilecek ucuz ve pratik yöntemlerin uygulanabilirliğini göstermektir. Arazide arıtma yöntemlerinden biri olan yüzeysel akışlı sistem uygulaması laboratuar ortamında denenmiştir.Çalışmada öncelikle çökelebilen katıların giderilmesi, anaerobik çürümenin sağlanması için, Imhoff tankında evsel atık suların bekletilmesi esas alınarak, iki adet özdeş Küçük Boyutlu Yüzeysel Akışlı Sistem ve Büyük Boyutlu Yüzeysel Akışlı Sistemde arıtım çalışmaları yapılmıştır. Büyük boyutlu yüzeysel akışlı sistemin uzunluğu ve toprak derinliği daha fazladır. İlave arıtım olarak kil ve zeolit üniteleriyle ile seri bağlı çalıştırılmış, giderim veriminin ne ölçüde değiştiği izlenmiştir.Çalışma kapsamında yüzeysel akışlı doğal arıtım sistemleri giriş- çıkış suyunda KOİ, BOİ5, TKN, NH3?N, NO3- N, NO2 -N, PO4- P, AKM ve toplam koliform parametrelerinin analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural treatment is one of the oldest methods being used in wastewater treatment. Compared with conventional treatment methods, it is preferred especially due to low investment costs and less need for maintenance, repair, energy, equipment and qualified staff.The purpose of this study is to demonstrate the applicability of these practical and cost-effective methods, especially in small settlements facing water shortages, in terms of environment and agriculture. One of the methods of land treatment system, overland flow is tested in laboratory.In this study, firstly, by taking domestic wastewater retention in Imhoff tank into account, the wastewater coming from the Imhoff tank is treated by small and large scale overland flow systems for the removal of deposited solids ensuring the anaerobic decay. The length of large-scale surface-flow system and the soil depth are greater. As an additional treatment, the systems are followed by clay and zeolite units and the variation in efficiency is monitored. Moreover, COD, BOD5, TKN, NH3?N, NO3- N, NO2 -N, PO4- P, SS removal rates were investigated in the overall systems