Çoklu giriş çoklu çıkış sistemlerinin incelenmesi ve iletim çeşitleme yöntemlerinin bilgisayarlı başarım analizi
Analysis of multiple input multiple output systems and computer simulation achievement of transmission diversity methods
- Tez No: 243945
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİD TORPİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok yollu sönümleme, çoklu-giriş çoklu çıkış, uzay zaman kodlama, iletim çeşitlemesi, Alamouti, maksimum oran birleştirme, Multipath fading, multiple input multiple output, space time coding, transmissiondiversity, Alamouti, maximum ratio combining
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kablosuz haberleşme sistemlerinde iletilen işaretin daha hızlı ve daha kaliteli veri iletimi,band genişliği gereksinimlerini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada kablosuz haberleşmesistemini etkileyen çok yollu işaret sönümlemeleri azaltmak ve haberleşme sisteminin iletimverimliliğini arttırmak için kullanılan yapılar incelenmiştir.Haberleşme sisteminin performansını arttırmak için, alıcı ve verici anten sayılarında yapılandeğişiklerle elde edilen Çoklu-giriş çoklu-çıkış sistemler incelenmiş ve bu yapıların temelalıcı verici yapılarından bahsedilmiştir. Çoklu-giriş çoklu-çıkış sistemiyle birliktekullanılmaya başlayan ve iletim verimliğini arttıran dikgen frekans bölmeli çoğullama tekniğide anlatılmıştır.Çalışmada çok yollu sönümleme etkisini azaltmak için verici ve alıcı anten sayılarındagerçekleştirilen iletim çeşitleme yöntemleri incelenmiş ve verici anten sayılarına göregerçekleştirilen uzay zaman kodlama yapısından bahsedilmiştir.Alıcı ve verici anten sayısında yapılan çoğullama tekniklerine göre, çalışmada Alamouti vemaksimum oran birleştirme yönteminin iletim çeşitleme yapısı analiz edilmiş ve farkısönümle ortamlarında, farklı alıcı verici sayılarına göre bir çeşitleme simülasyonugerçekleştirilmiştir. Elde edilen simülasyon sonuçlarına göre, Alamouti ve maksimum oranbirleştirme yönteminin sağlamış olduğu iletim çeşitleme kazançları ve farklı sayıdaki antençoğullama yapıları için bit hata oranları analiz edilip karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wireless communication systems need high data rates and higher bandwidth resources perchannel to improve the transmission efficiency and diversity.In this thesis, multipath fadingenvironment and scattering environment which effect the efficiency of wirelesscommunications systems have been described and the types of the ways to reduce this adverseeffects have been investigated.Multiple input multiple output systems which have been established by multiplying thenumber of transmitter and receiver antennas have been described to improve the performanceof wireless communication systems. Also the infrastructure of multiple input multiple outputtransceiver system has been analyzed with Orthogonal frequency division multiplexing accesshas been explained.Space time coding methodology which is used by changing the number of transmitter andreceiver antennas and which provides diversity gain has been analyzed for reducing the effectof multipath fading environment.Multiplexing with transmitter and receiver antennas, Alamouti and maximum ratio combiningtransmission diversity methodology have been described and analyzed with the simulationresults under different fading environment conditions and with different numberconfigurations of transmitter and receiver antennas. According to simulation results, theconclusion and comparison have been analyzed for bit error rate between Alamouti andmaximum ratio combining methodology.