İçme suyu şebeke sistemlerinde su kayıp ve kaçaklarının tespiti
Investigation of non revenue water in water distribution system
- Tez No: 244047
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜRDAL KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayıp su, fiziksel ve ticari kayıplar, içmesuyu şebekesi, vaka çalışması, Non revenue water, real and apparent losses, distribution network, case study
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünya nüfusunun artışı, kentleşme ve sanayileşmenin hızla büyümesi su tüketimini arttırmakta aynı zamanda küresel ısınma su kaynaklarının azalmasına neden olmaktadır. Su üreticileri artan su talebi ve azalan kaynaklar nedeniyle yeni kaynakların arayışına girmişlerdir. Yeni su kaynaklarından su elde etmenin mali yükü su üreticilerini kayıp su oranını azaltmaya yönlendirmiştir. Kayıp su içmesuyu arıtma tesislerinde üretilen su ile faturalanan su miktarı arasındaki farktır. Fiziksel ve ticari kayıplardan oluşmaktadır. Bu çalışmada kayıp su miktarlarını belirleme yöntemleri ve kayıp su oranını azaltmak için uygulanan teknikler incelenmiştir. İstanbul'un %27,85 olan kayıp su miktarının bileşenlerini tanımlamak ve yapılması gereken çalışmaları belirlemek için Sultanahmet ve Fatih pilot bölgelerinde vaka çalışması yürütülmüştür. Sultanahmet pilot bölgesinde yapılan çalışmalar sonucunda %14,60 olan kayıp su %5,78 oranına düşürülmüştür. Fatih bölgesinde sadece fiziksel kayıplar incelenmiş ve yapılan çalışmalar sonucunda fiziksel kayıp oranı %16,97 den %3,46 ya düşürülmüştür. Vaka çalışmalarının sonuçları İstanbul için örnek alınarak %27,85 olan kayıp su oranının %15' e düşürülmesi halinde elde edilecek kazançlar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to raise in population, rapid growth of urbanization and industrialization water consumption increases, at the same time global warming causes decrease in water resources. As a result of expanding water demand and diminishing existing water resources, water utilities has started to look for new resources. The financial burden of producing water from new water resources has obliged water utilities to find ways to decrease non revenue water. Non revenue water is the difference between water amount produced at water treatment plant and the amount of water billed to the customer. Non revenue water has real loss and apparent loss components. During this study man has analyzed the technics; to determine the amount of non revenue water and how to minimize it. To identify the details of the study and to clarify the components of the non revenue water; needed for Istanbul with 27,85% non revenue water, case studies has been accomplished at Sultanahmet and Fatih pilot regions. At the end of the study in Sultanahmet non reveue water ratio has been decreased from 14,6% to 5,78%. In Fatih real losses been investigated and according to the study real losses has been dropped from16,97% to 3,46%. The results of the casestudies has been projected to Istanbul with 27,85% non revenue water and the revenue of the non revenue water has been calculated when it is decreased from 27,85% to 15%.