Sınıflandırma amaçlı kullanılan silindirik triyörlerin kinematik esasları
Kinematical principles of cylindrical triors used for classification
  1. Tez No: 244125
  2. Yazar: İBRAHİM EMRE YATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elekler, Silindirik Triyörler, Kinematik Analizler, Sieves, Cylindrical Triors, Kinematical Analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada amaç, hasat edilmiş ancak, temizleme ve sınıflandırılma yapılmamış tarım ürününün, işlenerek üretici lehine yeni bir katma değer yaratmak ve verimliliği artırmaktır. Bu nedenle, tohum sınıflandırma işi; bir bitkinin tohumlarının yabancı maddelerden ve diğer tohumlardan ayırmak, elde edilen temiz taneleri de kendi içinde sınıflandırarak tohumluğa en çok yarayanları seçmektir.Triyörler, tahıl içinde bulunan ve elemeyle ayrılamayan yabancı maddelerin yanında ürünü uzunluklarına göre kendi içerisinde sınıflandıran, yuvalı yüzeylerden oluşan döner silindir şeklinde bir makinadır.Burada Triyörün kinematik olarak çalışma prensiplerinin incelenmesi yanında, pratik olarak yapılacak denemelerle elde edilen teorik yaklaşım irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonunda, elde edilen parametrelerin uygulamaya yönelik yorumları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to increase value and efficiency of agricultural product, which is already harvested but not cleared and classified, by processing. Thus, seed classification is to separate seeds of a plant from seeds of other plants and foreign material; classifying obtained seeds to determine the most usable ones.Triors are cylindrical devices that are used for separating foreign materials that are not eliminated by sieving and classifying the crop according to their length.In current study, with practical tests theoretical approach was tried to be examined in addition to the kinematical working principles of triors. As a consequence of the study practical determinations were made using obtained parameters.