Automated design analysis of anti-roll bars
Otomobil denge çubuğunun otomatik tasarım analizi
- Tez No: 143324
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİM ÜNLÜSOY, YRD. DOÇ. DR. SERKAN DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomobil Denge Çubuğu, Tasarım Otomasyonu, Sonlu Elemanlar Analizi, Yorulma Analizi, Anti-Roll Bar, Design Automation, FEA, Fatigue Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Otomobil denge çubukları araçlarda yalpa açışım sınırlandırmak amacıyla kullanılan süspansiyon elemanlarıdır ve otomobilin doğrultu kontrol ve stabilizasyon özellikleri üzerinde etkilidirler. Denge çubuğu tasannu otomobil üretiminin çeşitli safhalarında değişmekte ve her değişim için yeni bir tasarım analizi yapılması gerekmektedir. Denge çubuğu tasarım analizinde Sonlu Elemanlar Metodu etkili bir biçimde kulamlabilmektedir. Fakat, genel amaçlı Sonlu Elemanlar Analizi paket programlarının kullammımnda karşılaşılan analiz zamanı ve maliyetiyle ilgili problemler, tasarım analMerinin sürekli tekrarlanması nedeniyle, bu programların denge çubuğu tasarım analizinde kullanılmasında dikkate değer dezavantajlar yaratabilmektedir. Bu çalışmada, otomobil denge çubuklarının tasarım analizlerini gerçekleştirmek amacıyla otomatik bir tasarım programı geliştirilmiştir. Bu program, kullanıcı arayüzü ve analiz dosyası olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Analiz dosyası, denge çubukları için deformasyon, gerilme, yorulma ve titreşim analizlerini ANSYS 7.0 programı aracığıyla gerçekleştirmeyi sağlayan kodları içermektedir. Visual Basic 6.0 ortamında geliştirlmiş olan kullanıcı arayüzü ise, veri girme ve sonuç görüntüleme amaçlı formları içermektedir. Hazırlanan program sayesinde denge çubuklarının Sonlu Elemanlar Analizi, kullanıcı arayüzü vasıtasıyla veri girme işlemine dönüştürülmüştür. Analiz akışı program tarafından kontrol edilmekte ve Sonlu Elemenlar Analizi ANS YS tarafından arka planda gerçekleştirilmektedir. Geliştirilen program, denge çubuğu özellikleri açısından geniş bir uygulanabilirliğe sahiptir. Çubuğun merkez çizgisi üç boyutlu herhangi bir geometriye sahip olabilir, çubuk kesit alam içi dolu veya boş silindirik olabilir, uç nokta birleşimleri pim veya küresel bağlantılarla sağlanabilir ve yataklar çubuk üzerinde herhangi bir noktaya, istenilen genişliğikle monte edilebilir. Bu çalışmada ayrıca, denge çubuğu tasarım parametrelerinin denge çubuğu özellikleri üzerindeki etkileri, hazırlanan yazılım vasıtasıyla gerçekleştirelen analizler yardımıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vehicle anti-roll bars are suspension components used for limiting body roll angle. They have a direct effect on the handling characteristics of the vehicle. Design changes of anti-roll bars are quite common at various steps of vehicle production, and a design analysis must be performed for each change. Finite Element Analysis (FEA) can be effectively used in design analysis of anti-roll bars. However, due to high number of repeated design analyses, the analysis time and cost problems associated with the use of general FEA package programs may create considerable disadvantages in using these package programs for performing anti-roll bar design analysis. In this study, an automated design program is developed for performing design analysis of vehicle anti-roll bars. The program is composed of two parts, the user interface and the FEA macro. The FEA macro includes the codes for performing deformation, stress, fatigue, and modal analysis of anti-roll bars in ANSYS 7.0. The user interface, which is composed in Visual Basic 6.0, includes the forms for data input and result output procedures. By the developed software, the FEA of the anti- roll bars is simplified to simple data entry via user interface. The flow of the analysis is controlled by the program and the finite element analysis is performed by ANSYS at the background. The developed software can perform design analysis for a wide range of anti-roll bars: The bar centerline can have any 3D shape, the cross section can be solid or hollow circular, the end connections can be of pin or spherical joint type, the bushings can be mounted at any position on the bar with a user defined bushing length. The effects of anti-roll bar design parameters on final anti-roll bar properties are also evaluated by performing sample analyses with the automated design program developed in this study.