Kentsel gelişme planlarının doğal yapı üzerindeki etkisinin Adana kenti imar planı örneğinde irdelenmesi
The impacts of urban development plans on natural structure in case of Adana
- Tez No: 244231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİYE PEKER SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel gelişme, İmar planı, Adana kenti, CBS, Urban development, Urban development plan, Adana city, GIS
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırmada, kentsel gelişmenin doğal çevre üzerindeki etkilerinin Adana kenti örneğinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle kentin ve yakın çevresinin doğal yapısı incelenmiş, daha sonra kentin mekânsal gelişimi tarihsel bir süreç içerisinde değerlendirilmiştir. Kentin bugünkü mekânsal kullanımından kaynaklanan çevresel sorunlar, 2008 yılında hazırlanan en son imar planı dikkate alınarak belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmada, sözü geçen sorunların çözümünü temel alan plan kararlarının üretilmesinde araç niteliğine sahip ?risk analizi? uygulanmıştır. CBS programı ArcView 9.2 kullanılarak, ağırlıklı puanlandırma yöntemiyle doğal faktörler ve kentleşmeyi etkileyen temel kullanımların dikkate alındığı risk analizi çalışmasının sonucunda kentleşme açısından riskli alanlar belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar kentin mevcut imar planı ile birlikte yorumlanmıştır.Bu araştırma sonucunda imar planlarının doğal kaynaklar üzerindeki etkilerinin en aza indirgenmesi için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the impacts of urban development on natural environment was investigated in the case of the city Adana. For this purpose, primarily the natural structure of the city and its vicinity were examined and then the city?s spatial development has been evaluated in a historical process. The city's current environmental problems caused by use of spatial development have been tried to be determined with taking into account the most recent development plan which was prepared in 2008.In the study, ?risk analysis? was applied for solution of mentioned problems based on production of plan decision. The weighted score method using with ArcView program 9.2, risk areas have been identified in terms of urbanization with taking into consideration the basic usage of the results of risk analysis on urbanization and natural resources. Obtained results are interpreted in conjunction with the city's current development plan.As a result of this investigation proposals have been developed for minimizing the impact of development plans on natural resources.