Amin içeren aromatik türevli bileşiklerin 1-131 ile işaretlenerek radyofarmasötik potansiyellerinin incelenmesi
Labelling of aromatic substances containing amino group with 1-131 and investigation of radiopharmaceutical potantlal
  1. Tez No: 244384
  2. Yazar: MUHSİN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ENGİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: L-tyrosin, 2- amino nikotinik asit, I-131, iodogen yöntemi, L-tyrosin, 2- amino nicotinic acid, I-131, Iodogen method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Aromatik türevi bileşikler 131I ile işaretlenerek hastalıkların tanısında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı L-tyrosin ve 2-amino nikotinik asit 131I ile işaretlenerek radyofarmasötik potansiyelini incelemektir. Her iki madde iodogen yöntemi kullanılarak 131I ile işaretlendi. İşaretli bileşiklerin kalite kontrol çalışmaları ince tabaka radyokromatografisi (TLRC), elektroforez yötemiyle belirlendi.Biyodağılım çalışmaları erkek Albino Wistar sıçanlar üzerinde gerçekleştirilmiş gram doku başına enjekte edilen doz değerleri hesaplanarak zamanla değişimi incelenmiştir. Biyodağılım deneysel verileri Windows için SPSS 13,0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir.L-tyrosinin 131I ile işaretleme verimi %92,325±2,74 bulunurken 2-amino nikotinik asidin işaretleme verimi ise %86,41±3,11 olarak gerçekleştiği ve işaretlenmiş bileşiklerin karalılığını 3 saat boyunca koruduğu görülmüştür.Sonuç olarak, sıçanlarda 131I-L-tyrosinin yüksek dozda mide, böbrek, pankreas, troid ve prostatta birikim gösterirken 131I-L-2-amino nikotinik asidin mide ve böbrekte tunum gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisLABELLING OF AROMATIC SUBSTANCES CONTAINING AMINO GROUP WITH I-131 AND INVESTIGATION OF RADIOPHARMACEUTICAL POTANTLALMuhsin SARIKYAUniversity of Afyonkarahisar Kocatepe Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin ENGİNARLabeling aromatic substances with 131I were used widespread in the diagnosis of diseases. The purpose of present study is to label L-tyrosin and 2-amino nicotinic acid with 131I and investigate their radiopharmaceutical potential. Both substances were labelled with 131I using iodogen method, then quailty control studies were carried out using Thin Layer Radio Chromatography (TLRC), Elektrophoresis methods.Biodistrubition studies were performed in male Albino Wistar rats. The injected dose per gram tissue was calculated and time-activity curves were examined. All the experimental data were evaluated using statistical SPSS 13.0 for Windows program.The binding efficiency were determined as 92.25±2,74% for L-tyrosin and as 86.41±3.11% for 2-amino nicotinic acid and their stability were continued aproximately 3 hours.In conclusion, uptake of 131I-L-tyrosin was seen in stomach, kidneys, pancreas, troid ans prostate and 2-amino nicotinic acid was uptake in stomach and kidneys of rats.