Advanced analysis system for optimized changeover operations
En iyileştirilmiş model değişim operasyonu için ileri analiz sistemi
- Tez No: 244590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇAKMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: SMED (Tek haneli dakikada kalıp değişimi), Yalın Üretim, Sürdürülebilirlik, Değişim, MTM (Metot Zaman Ölçüm Sistemi), Zaman Etüdü, SMED (Single Minute Exchange of Dies), Lean Manufacturing, sustainability, changeover, MTM (Method Time Measurement), Time Study, Change
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada model değişim işlemleri, yalın üretim kapsamında değerlendirilmiş, Shigeo Shingo'nun SMED (Tek haneli dakikada kalıp değişimi) yaklaşımı açıklanmıştır. SMED yaklaşımı, sürdürülebilirlik açısından analiz edilmiş ve en iyileştirilmiş, sürdürülebilir değişim sürecini verecek değişim prosedürünü ortaya koyan yeni bir analiz sistemi tanıtılmıştır. Bu amaçla yeni analiz sistemi iki ana başlık altında ele alınmıştır; Makro analiz (mevcut SMED yaklaşımı yardımıyla) ve mikro analiz (MTM / Metot Zaman Ölçüm sistemleri yardımıyla). Makro ve mikro analiz sonuçları, en iyi şekilde organize edilmiş değişim operasyonlarının uygulanması için operatörlere bir talimat sağlayacak şekilde dökümante edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study changeover operations are discussed in scope of Lean Manufacturing and Shigeo Shingo?s approach called SMED (Single Minute Exchange of Dies) is explained. SMED approach is analyzed in terms of sustainability and a new analysis system is introduced to develop optimal changeover procedure which tries to provide a sustainable changeover process. On this way the new analysis system is handled under two main headlines; Macro analysis (using conventional SMED approach) and Micro analysis (using MTM / Method Measurement Time Systems). Macro and micro analysis results are documented as changeover procedures which provide the manual for operators to perform the best organized changeover operation.