Plastik yalıtım malzemelerinin yapıda kullanım olanakları
Usage possibilities of plastic insulation materials at structure
- Tez No: 244638
- Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE PEHLEVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yalıtım, Fiziksel Sorunlar ve Yalıtım, Yalıtım Malzemesi, Plastik Yapı Malzemesi, Plastik Yalıtım Malzemeleri, Insulation, Physical Problems and Insulation, Insulation Material, Plastic Construction Material, Plastic Insulation Material
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Çeşitli etkenlere karşı yapı elemanının geçirgenliğini azaltmak ya da tümüyle gidermek için ele alınan işlemlerin bütünü olan yalıtım yapı, çevre ve insan sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Bina yalıtımı, malzeme üretiminden uygulamasına kadar titizlikle ele alınması gereken, çok yönlü detay çalışmasını gerektiren ve bir çok bilim dalını ilgilendiren bir sistem bütünüdür.Son yıllarda özellikle yapı malzemesi çeşitlerinde meydana gelen gelişme, yalıtım amacı ile üretilen malzemelerde de görülmüştür. Farklı tür ve özellikteki plastik yalıtım malzemeleri yapılarda ısı, ses, su ve buhar yalıtımında, yangın güvenliğinde ve derzlerin doldurulmasında kullanılmaktadır.Plastik yalıtım malzemelerinin yapıda kullanım olanaklarının incelendiği bu çalışmadaki amaç; plastik yalıtım malzemelerini ayrıntılı olarak incelemek ve bu malzemelerin kullanım olanaklarını teknik, kullanım, uygulama özellikleri bağlamında değerlendirebilmektedir.Yapılan bu çalışmada yalnız plastik esaslı yalıtım malzemeleri ele alınmış, diğer malzemeler ile birlikte kullanılan türleri ise kapsam dışı bırakılmıştır.Tez; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdeleme ile sonuçlar bölümlerinden oluşmaktadır. Genel bilgiler bölümünde; yapılan çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış, yalıtım kavramı ve yalıtım malzemeleri, plastik malzemeler ve plastik yalıtım malzemeleri ele alınmıştır. Yapılan çalışmalar bölümünde; literatür çalışması ve ön araştırmalar sonucu elde edilen verilerle çalışmanın konusu olan plastik yalıtım malzemeleri tanımlanmış ve teknik, kullanım ve uygulama özelliklerini gösteren bir analiz formu oluşturulmuştur.Bulgular ve irdeleme bölümünde, plastik yalıtım malzemelerinin yapıda kullanım olanakları ile ilgili elde edilen veriler değerlendirilmiş ve bu veriler çeşitli açıdan irdelenmiştir.Sonuçlar ve öneriler bölümünde elde edilen bilgiler doğrultusunda ulaşılan sonuçlara yer verilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Insulation, which is the total of the treatment transactions, against various factors to reduce or to remove completely the permeability of structure element, is directly related with structure, environment and human health. Building insulation is a whole system which should be treated meticulously from material production to implementation, which needs versatile detail study and which concerns many branches of science.In recent years, development that has been occured particularly in types of building materials, has also been seen at the materials which are produced with the aim of insulating. Insulation materials which have diffrent types and features are used for the insulation of heat, sound, water, steam, fire safety and to fill sutures.The usage possibility of plastic insulation materials at the structure is examined in this study and purpose of this study is, to examine plastic insulation materials in detail and to evaluate the possibilities of the use of these materials in context of techniques, usage, application features.This study has been addressed only in plastic-based insulation materials, used in conjunction with other types of materials are left outside the scope.Thesis consists of general information, studies, findings, examination and results sections. In general information section, the purpose and scope of work described, the concept of insulation and insulation materials, plastic materials and plastic insulation materials are discussed. In the acted studies section, plastic insulation materials, which are subject of this study, have been identified and an analysis form, which shows technical usage and implementation specifications, has been constituted by the data obtained from literature study and preliminary researches.The obtained data about usage possibilities of the plastic insulation materials at structure have been evaluated and these data have been examined from various angles in the section of findings and examination. In the conclusions and recommendations section, the information obtained in accordance with the conclusions reached have been placed and recommendations have been given.