Türkiye'deki bazı Drosophila melanogaster doğal populasyonlarının malathiona karşı direnç düzeylerinin, esteraz enzim aktivitelerinin ve allozimlerinin belirlenmesi
Determination of the levels of resisitance against malathion, esterase activities and allozymes in some wild type Drosophila melanogaster strains of Turkey
- Tez No: 244814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KENCE, PROF. DR. HACER ÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Drosophila, Malathion, insektisit, direnç, esteraz, asetilkolinesteraz, aktivite, elektroforez, polimorfizm, Drosophila, Malathion, insecticide, resistance, esterase, acetylcholinesterase, activity, electrophoresis, polymorphism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, ülkemizin çeşitli yörelerinden elde edilen Drosophila melanogaster doğal populasyonlarında (toplumlarında), organofosfatlı bir insektisit olan Malathion'a karşı direnç düzeyleri, asetilkolinesteraz ve genel esteraz (non-spesifik) enzim aktiviteleri ile esteraz polimorfizmi araştırılmıştır.Antalya-Merkez, Antakya-Merkez, İzmir-Merkez, İzmir-Çandarlı, Hatay-Dörtyol, Hatay-Erzin, Eskişehir-Merkez, Kocaeli-Kerpe, Antalya-Serik ve Balıkesir-Ayvalık bölgelerinden elde edilen D.melanogaster populasyonlarında Malathion'un direnç düzeyleri (LC50) belirlenmiştir. Malathion'a en dirençli populasyon Antakya-Merkez, en duyarlı populasyon Antalya-Serik olarak belirlenmiş, diğer populasyonlar en dirençliden en duyarlıya doğru ?Hatay -Dörtyol, İzmir-Çandarlı, Hatay-Erzin, Kocaeli-Kerpe, Balıkesir-Ayvalık, İzmir-Merkez, Eskişehir-Merkez, Antalya-Merkez? olarak saptanmıştır.Doğal populasyonlarda esteraz allozimleri nişasta jel elektroforezi kullanılarak araştırılmış ve esteraz (Est 6) polimorfizmine rastlanmıştır. Esteraz enziminin hızlı (fast) ve yavaş (slow) alellerinin frekansları belirlenmiştir. Hızlı aleli en sık Antalya-Merkez, Balıkesir-Ayvalık, İzmir-Çandarlı, Hatay-Erzin, Eskişehir-Merkez, Kocaeli-Kerpe, Antalya-Serik ve Antakya-Merkez populasyonlarında, yavaş aleli ise en sık İzmir-Merkez populasyonunda görülmektedir. Hatay-Dörtyol populasyonunda hızlı ve yavaş alellerinin frekansı birbirine eşit olarak bulunmuştur.D.melanogaster populasyonlarının genel esteraz ve asetilkolinesteraz enzimlerinin aktiviteleri ölçülmüştür. Populasyonlarda genel esteraz aktivitesi ile organofosfat direnci arasında pozitif bağlantı belirlenememiştir. Antakya-Merkez, Kocaeli-Kerpe ve İzmir-Merkez populasyonlarında asetilkolinesteraza bağlı insektisit direnci olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak, D.melanogaster doğal populasyonlarında, Malathion direncinin, genel esteraz enzimleri ile değil, asetilkolinesteraz enzimi ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, acetylcholinesterase and general esterases (non-specific) enzyme activities, polymorphism and resistance levels against Malathion were investigated in some Drosophila melanogaster natural populations obtained from various locations.Resistance levels to Malathion were determined in D.melanogaster populations sampled from Antalya-Centre, Antakya-Centre, İzmir-Centre, İzmir-Çandarlı, Hatay-Dörtyol, Hatay-Erzin, Eskişehir-Centre, Kocaeli-Kerpe, Antalya-Serik and Balıkesir-Ayvalık locations. The most resistant population to Malathion was determined as that of Antakya-Centre and the most sensitive population was determined as Antalya-Serik. Other populations were determined from most resistant to most sensitive as: Hatay-Dörtyol, İzmir-Candarlı, Hatay-Erzin, Kocaeli-Kerpe, Balıkesir-Ayvalık, İzmir-Centre, Ekskişehir-Centre and Antalya-Centre.In natural populations, esterase (Est 6) allozymes were investigated using starch gel electrophoresis and esterase polymorphisms were observed in all natural populations. Fast and slow allel frequencies of esterase enzyme were determined. Fast allel was mostly seen in Antalya-Centre, Balıkesir-Ayvalık, İzmir-Çandarlı, Hatay -Erzin, Eskişehir-Centre, Kocaeli-Kerpe, Antalya-Serik and Antakya-Centre populations. Slow allel was mostly seen in İzmir-Centre population. In Hatay-Dörtyol population, fast and slow allel frequencies were equal.General esterase and acetylcholinesterase activities were measured in D.melanogaster populations. Positive correlation was not seen between organophosphate resistance and general esterase activity but resistance was determined in Antakya-Centre, Kocaeli-Kerpe and İzmir-Centre populations related to acetylcholinesterase.As a conclusion, it was determined that Malathion resistance was related with acetylcholinesterase enzyme but not with general esterase enzymes in D.melanogaster natural populations.