Harmoniklerin dijital aşırı akım röleleri üzerine etkisinin incelenmesi
Studying of harmonics effects on digital overcurrent relays
  1. Tez No: 245089
  2. Yazar: SEMA AKBABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonikler, dijital aşırı akım röleleri, Harmonics, digital overcurrent relays
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında harmoniklerin dijital aşırı akım röleleri üzerine olan etkileri deneysel çalışmalar yapılarak incelenmiştir. Bu deneysel çalışmalarda benzer akım-zaman karakteristiklerine sahip üç farklı dijital aşırı akım rölesi kullanılmıştır.Deneysel çalışmalarda, farklı harmonik spektrumlarına sahip nonlineer yük akımları dijital aşırı akım rölelerine uygulanmış ve rölelerinin çalışma akım değerleri ile cevap süreleri ölçülmüştür. Deneysel çalışmalar sonunda ölçüm sonuçları ile röle katalog değerleri karşılaştırılarak rölelerin hata yüzdeleri hesaplanmış, yapılan tüm ölçümler ve hesaplanan değerler kullanılarak sonuç çizelgeleri ve grafikleri oluşturulmuştur.Deneysel çalışmalar sonucunda, akımın Toplam Harmonik Distorsiyonu (%THDi) değeri yükseldikçe, röle kataloglarında sadece saf sinüsoidal akım için verilen akım-zaman karakteristik eğrilerinin sinüsoidal olmayan (nonsinüsoidal) akımlar için değiştiği, incelenen dijital aşırı akım harmonik distorsiyonlarından olumsuz yönde etkilendiği görülmüştür.Sonuç olarak bir güç sisteminde standartlarca izin verilen harmonik distorsiyonları dışında harmonik distorsiyonu mevcutsa ve röle kataloglarında belirtilen değerler dışındaki çalışma akımları uygulanıyorsa digital röleler hatalı çalışabilmekte ve koruma sisteminin güvenilirliğini azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of harmonics on digital overcurrent relays are studied with experimental studies. For these studies three different digital overcurrent relay which have similar current-time characteristics are used.In experimental studies, the nonlinear load currents which have different harmonic spectrums are applied to overcurrent relays. Afterward, pick up currents and operating times of relays are measured. End of the studies, mistake percent of relays are calculated, results tables and graphics are drawn by using all measurements and calculated values.It is seen from the experimental results that, as total harmonic distortion value of the current (THDi) increases, the current-time characteristic curves only given for pure sinusoidal current on relay?s catalogue are changed as for nonsinusoidal currents and the digital relays are effected in negative way because of the harmonic distortions.In conclusions, if there are harmonics bigger than values that harmonic standards permit in a power system and the currents applied to digital overcurrent relays are different from the catalogue values, digital overcurrent relays may work faulty and due to this situation the reliability of the protection systems is declined.