Köy elektrifikasyon sistemleri
Rural electrifiction systems
- Tez No: 245154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER FEDAİ ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köy elektrifikasyonu, İletim hatları, dağıtım hatları, iletim hatları ve proje, Rural electrification, Transmission systems, Distribution systems, Transmission systems and project
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Elektrik enerjisinin kullanım miktarı ve elektrik şebekesinin büyüklüğü, ülkelerin gelişmişliğini göstermektedir. Ülkemizde HES, RES ve Termik santrallerde üretilen elektrik enerjisi, iletim hatları ile tüketim bölgelerine taşınır. Tüketim bölgelerinde ise dağıtım hatları ve trafo postaları yardımı ile son kullanıcıya ulaştırılır.İletim ve dağıtım hatlarında kullanılan malzemeler bölgelere göre değişiklik gösterir. Elektrik arz güvenliğinin sağlanması, kaliteli, verimli ve ekonomik elektrik iletim ve dağıtım projesi hazırlanabilmesi için bu tesislerde kullanılan teçhizatın özelliklerinin bilinmesi gerekir.Köy elektrifikasyon projesi hazırlanırken şebekenin tesis edileceği bölge özellikleri etüt edilir. Bu özellikler proje teknik hesaplarında ve malzeme seçimlerinde dikkate alınır. Ayrıca proje ve teknik hesapların yapılabilmesi için güç yoğunluğu ve trafo gücünün hesaplanması gerekir. Bu hesapların yapılabilmesi için genel tanımların bilinmesi gerekir.Bu çalışmada bölüm 1'de köy elektrifikasyonları hakkında genel bir giriş yapıldıktan sonra Bölüm 2'de elektrifikasyonda kullanılan malzemeler tanıtılmıştır. Bölüm 3'de ise projelendirme safhasında kullanılan genel tanımlar anlatılmıştır. Bölüm 4'de Sakarya ili Geyve ilçesi Halidiye köyü incelenerek yeniden projelendirilmiştir. Bölüm 5'de ise örnek köyün eski durumu ile yeni durumu karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Electrical energy consumption and electrical system size, denotes countries development status. In our country, electrical energy which is generated at HES, WES and Thermal power plants, is transmitted to consumption zones by transmission networks. At consumption zones, electrical energy is transported to end users by distribution networks and transformers.Equipments which are used in transmission and distribution systems vary according to the zones. Properties of the equipments which are used in these systems should be known in order to get the energy more reliable, efficient and economic.When rural electrification project is prepaired, properties of the area which the system will be installed, is researched. These properties are used in project?s technical calculations and equipment selection. In addition, to make the Project and technical calculations, power density and transformer power are needed to be calculated. General definitions should be known to make these calculations.In Part 1 of this study, a general introduction is made about rural electrifications. Then; in Part 2, used equipments in electrification is introduced. In Part 3, general definitions which are used in project stage are explained. Sakarya?s Geyve Town?s Halidiye Village is examined and electrical system is reprojected. In Part 5, old and new statuses of the sample village are compared.