Otomotiv montaj hatlarında optimal arastok miktarlarının belirlenmesi
Optimum buffer stock quantities in automotive assembly lines
  1. Tez No: 245178
  2. Yazar: ELİF ELÇİN KABELOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araç Sıralama, Yeniden sıralama problemi, Stok, Car Sequencing, Resequencing Problem, Stock
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Değişen müşteri taleplerini karşılamak için bütün endüstrilerde olduğu gibi, otomotiv endüstrisinde de farklı model ve özellikte ürünler üretilmektedir. Bu durumda otomotiv işletmeleri, kendi kısıtlarını göz önünde bulundurarak maliyetlerini arttırmadan talebi karşılayacak araç sırasını bilmek isterler.İşletmeler için araç sıralarını belirlemek, işlem ve istasyon sayısı arttıkça karmaşıklaşmaktadır. İşlem ve istasyon sayısının artması kısıtları arttırmaktadır ki bu da problemin çözümünü iyice zorlaştırmaktadır. Buna ek olarak belirlenen bu sıralar istasyonların herhangi birinde meydana gelen hatalar sonucunda bozulmaktadır. Bozulan sıraya tekrar uyum, sıralarda bozulma meydana gelen istasyonlardan sonra stok tutulması ile önlenecektir. Tutulan stoklar sıradaki hatalı araçlar ile yer değiştirecektir. O zaman da problem tutulması gerekli stok miktarlarının hesaplanması olacaktır. Stok tutmak işletmelerin hem maliyet hem de yer kısıtından dolayı kaçındıkları bir durumdur. Yani sıra bozulmalarından en az düzeyde etkilenmek için stok tutulması gerekli iken, işletmeler stok tutma maliyetlerinden kaçındıkları için stok tutmak istemezler. Bu durumda karşımıza çıkan ikilem ancak optimal stok miktarlarının bulunması ile aşılır.Çalışmamızda kurulan simülasyon modeli ile tüm bu kısıtlar altında sistem modellenmiş ve tutulması gerekli optimum stok miktarları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The automotive industry, like most other industries, has long been depent on chancing customer demands. That is the reason of producing different types of cars. In this case automotive industries, according to their constraints, focus on minimizing the costs. They are working for the right sequence for the minimum costs.Sequencing cars, getting more and more difficult when processing types and workstations increases, which turns to really hard problem.(NP hard problem) In addition to this sequencing constraints, firms will face to face with defects.The sequence can be altered intentional and unintentional. Intentional sequence alteration to fix different sequencing considerations between departmants. Unintentional sequence alteration can be seen because of defects or machine breakdowns. In each situation firms should have stock areas against system stop. In this case the difficult question is determining the optimum stock quantities in stock areas.In this study we are trying to find an answer to this difficult question by doing simulation of the car assembly line.