Farklı üretim tiplerinde eş zamanlı MRP/CRP uygulanabilirliğinin araştırılması
Researching the applicability of synchronized MRP/CRP in different production types
  1. Tez No: 245257
  2. Yazar: AYŞEGÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜNDOĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MRP, CRP, Eş Zamanlı Planlama, MRP, CRP, Synchronized Planning
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Endüstriyel üretim tipleri, bulundukları üretim ortamlarına göre Stoğa Üretim, Siparişe Göre Üretim, Siparişe Göre Montaj ve Siparişe Göre Mühendislik Üretimi olmak üzere dörde ayrılır. Her üretim tipinin planlama için baz aldığı nokta farklıdır, fakat Malzeme İhtiyaç Planlama (MRP) ve Kapasite İhtiyaç Planlama (CRP) işleyişleri aynıdır. MRP sistemleri, malzeme ihtiyacı için sipariş verilmesi gereken tarihi belirlerken kapasiteyi göz önüne almazlar. Diğer bir ifade ile kapasiteyi sonsuz varsayarlar. CRP ise MRP'nin çıktılarını kullanarak kapasite ihtiyacını belirler. Bu çelişik durum ihtiyaçların zamanında sağlanması konusunda problemlerin çıkmasına neden olur. Dolayısıyla işletmelerin bu planlara uyabilmeleri oldukça zordur.Bu problemi aşmak için geliştirilmiş olan Eş Zamanlı MRP/CRP yaklaşımı ile malzeme ihtiyacı hesabı yapılırken, aynı anda kapasite ihtiyaç miktar ve zamanını belirlememiz mümkündür. Bu çalışmada, yaklaşımın çalışma mantığı ve sağladığı faydalar örneklerle gösterilmiş ve bir paket programda bu yaklaşımı temel alarak oluşturulan Sonlu Kapasiteli MRP algoritmasının ürettiği sonuçlar yorumlanmıştır. Söz konusu program aracılığıyla, Eş Zamanlı MRP/CRP'nin stoğa ve siparişe göre üretim tiplerinde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla önce örnek üretim tiplerinin planlama yapıları gözlemlenmiştir. Eş Zamanlı MRP/CRP'nin mevcut sistemle uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Industrial production types that differ by their production environments are Make to Stock, Make to Order, Assemble to Order and Engineer to Order. Every production type have different planning basis, but they have all the same Materials Requirements Planning (MRP) and Capacity Requirements Planning (CRP) process. MRP systems do not consider the capacity constraints while determining planned order release date. In other words they assume that there is infinite capacity. Afterwards CRP systems calculate capacity requirements using MRP outputs. This paradox lead to various problems on meeting orders on time. So it becomes very difficult for companies to perform these requirements plans.With Synchronized MRP/CRP approach which is developed to solve the mentioned paradox, it is possible to calculate the capacity and materials requirements simultaneously. In this thesis, the approach?s logic and advantages are proposed with examples. Using a packet programme, a Finite Capacity MRP algorithm which is created according to Synchronized MRP/CRP approach, is run and its results are examined. By the help of the programme, the applicability of Synchronized MRP/CRP approach is researched in Make to Stock and Make to Order environment. Firstly, the available production structures of sample firms are analyzed. Then some suggestions are proposed for consistent application of the approach in existing system.