Poliüre-poliamin reçinesi kullanılarak sulu çözeltilerden Co(II) iyonunun giderilmesi
The investigation on the removal of Co(II) ions from aqueous solutions using polyurea-polyamine resins
- Tez No: 245356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, adsorpsiyon, şelatlar, poliüre-poliamin reçinesi, izotermler, kinetik, Heavy metals, adsorption, chelates, polyurea-polyamine resin, isotherms, kinetic
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, sulu çözeltilerin Co(II) iyonunun giderilmesi için toluen diizosiyanatın (TDI) triethylene tetramin (TETA) ile reaksiyonundan TETA poliamin-poliüre reçinesi sentezlenmiştir. Bu reçine, Fourier Transform Infrared Spektroskopisi alınarak ve elementel analizi yapılarak karakterize edilmiştir.Kesikli çalışmalarda, adsorpsiyona pH, adsorban dozu, karıştırma süresi ve başlangıç konsantrasyonu etkisi incelenmiş, adsorpsiyon sonuçları Langmiur ve Freundlich izotermleri ile Pseudo birinci derece ve Pseudo ikinci derece kinetik eşitliklerine uygulanmıştır.İzoterm ve kinetik incelemeleri sonucunda TETA reçinesi ile adsorpsiyonun Freundlich eşitliğine ve Pseudo birinci ve Pseudo ikinci derece eşitliğine uygunluğu saptanmıştır.Langmiur eşitliğinde hesaplanan maksimum adsorpsiyon kapasitesi 23,31 mg/g olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, TETA polyamine-polyurea resin was synthesized from reaction of toluen diisocyanate with trieethylene tetramine (TETA) for the removal of cobalt ions from aqueous solutions. The product was characterized by using FT-IR and elemental analysis.By using batch method, the effect of pH, adsorbent dose, contact time and initial concentration were investigated on adsorption. Adsorption results were applied to Langmiur and Freundlich isotherm equations and Pseudo-first-order and Pseudo-second-order kinetic models.As results of isotherm and kinetic investigations, the adsorption were fitted well to Freundlich isotherm adsorption and Pseudo first order and Pseudo second order kinetic models.Maximum adsorption capacity of resin was calculated from Langmiur isotherms as 23,31 mg/g.