Sanal ortamda bir temel haberleşme laboratuarı tasarımı
Design of a basic communication laboratory on virtual medium
- Tez No: 245380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ESKİKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orcad Capture, Pspice, Schematic, Opamp, Modülasyon, Demodülasyon, Genlik, Frekans, PLL, PCM, Filtre, Orcad Capture, Pspice, Schematic, Opamp, Modulation, Demodulation, Amplitude, Frequency, PLL, PCM, Filters
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Pspice, bir devrenin analizini, yazılım olarak simüle eden bir programdır. Bu yazılımsal ifadeler karmaşık devrelerin simülasyonunda kullanıcıyı zorlamıştır. Sonraki yıllarda Cadence Orcad firması Pspice programını geliştirmiş ve şematik versiyonunu ortaya çıkarmıştır. Şematik versiyonun en önemli avantajı kullanıcıyı uzun yazılımlardan kurtarması ve elemanlarla devre oluşumunu sağlamasıdır. Yapılan bu çalışma ile haberleşme laboratuarında gerçekleştirilen deneylere ön hazırlık aşamasında fayda sağlanması düşünülmüştür.Bu tez çalışması yedi bölümden oluşmaktadır:Birinci bölümde simülasyon hakkında bilgi sunulmuştur. İkinci bölümde modülasyon ve demodülasyon uygulamaları deneylerle incelenmiştir. Üçüncü bölümde PLL uygulamaları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde tuş takımı kod çözme deneyine yer verilmiştir. Beşinci bölümde filtreler konusuna değinilmiştir. Altıncı bölümde ise hazırlanan deneylerin sanal ortamda sunulması anlatılmıştır.Yedinci bölüm, sonuçları ve önerileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Pspice is a circuit analysing that is used to simulate circuits by using software that has been focused on mixed circuits simulation. In next years Cadence Orcad company has improved Pspice and producted schematic version. The most important advantage of schematic version is setting up circuits by using component symbols, not too long software syntaxes. With these studies, it benefits experiments which was done in communication laboratory have been considered.This thesis work has been comprised of seven chapters.In the first chapter, some information about simulations have been provided. In the second chapter, the application of Modulation and Demodulation have been implemented with a number of examples. In the third chapter, the application of PLL has been mentioned. In the fourth chapter, the application of Touch Tone Decoding has been represented. In the fifth chapter, the application of Filters have been implemented. In the sixth chapter, prepared experiments presented on virtual medium have been implemented.Seventh chapter contains results and suggestion.