Türkiye'de Anopheles maculipennis kompleksi'nin (Diptera: Culicidae) moleküler karakterizasyonu
Molecular charecterizatin of Anopheles maculipennis complex (Diptera: Culicidae) in Turkey
  1. Tez No: 245706
  2. Yazar: EMEL SEVGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH M. ŞİİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Zooloji, Biology, Genetics, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Anopheles maculipennis kompleksi, tür teşhisi, PCR, ITS2, Türkiye, Anopheles maculipennis complex, species identification, PCR, ITS2, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Palearktikte altısı vektör on bir türü içeren Anopheles maculipennis kompleksi, Culicidae familyasında tanımlanan ilk sibling tür grubudur. Bu sibling türlerin sadece morfolojik verilerle tanımlanması oldukça zordur. Teşhis için, birçok araştırmacı tarafından yumurta morfolojisi kullanılmış, fakat tür içi varyasyonlar nedeniyle bu metot yeterince güvenilir bulunmamıştır. Morfolojik ve moleküler verilerin birlikte kullanılmasıyla, yakın zamanlarda üç yeni tür keşfedilmiştir. Türkiye'den komplekse ait önceki çalışmaların bir kısmı oldukça eski verilere ve diğer kısmı da yetersiz örneklem ve morfolojik karakterlere dayanmaktadır. Bu yüzden An. maculipennis kompleksi üyelerinin Türkiye'deki durumu yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışmanın amacı, An. maculipennis kompleksinin Türkiye'deki yayılışını ve türlerin moleküler karakterlerini açıklığa kavuşturmaktır. Bu amaçla, yedi farklı coğrafik bölgeden 117 örnek toplanmış ve modern moleküler tekniklerle analizleri yapılmıştır. Örneklerin 35'inin yumurtası incelenmiş ve 117 sinin rDNA ITS2 bölgesi sekansları GenBankası sekanslarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak üç tür (An. maculipennis, An. melanoon ve An. sacharovi), bunların coğrafik örüntüsü ve hiç tür içi varyasyon olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anopheles maculipennis complex consisting of eleven species, six of which are vector, in Palearctic region was the first described sibling species group in family Culicidae. Identification of these sibling species is very difficult using morphological data alone. The egg morphology has been used widely by many authors, but this method has not been satisfactory enough due to the intraspecific variations,. Three new taxa have recently been discovered by using both morphological and molecular data together. Some of the previous reports on the complex known from Turkey are based on highly dated data while the others have had insufficient sampling and inadequate morphological characters. Therefore, composition of members of An. maculipennis complex has not been clarified sufficiently in Turkey. The aim of the present study was to determine the distribution and molecular identification of An. maculipennis complex in Turkey. For this purpose, 117 specimens were collected from seven different geographical regions in Turkey and analyzed by modern molecular techniques. Eggs of 35 specimens were studied and, all specimens collected were sequenced and their rDNA ITS2 sequences compared with those stored in the GenBank database. As a result, three species of An. maculipennis complex (An. maculipennis, An. sacharovi and An. melanoon) were identified and their geographical distribution pattern in Turkey was determined.