Sürekli mıknatıslı senkron motorlar için alan yönlendirmeli sürücü düzeneği tasarımı ve uygulaması
Design and implementation of field oriented control driver system for permanent magnet synchronous motor
- Tez No: 245754
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BİLGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Senkron, Servo Motor, Sürekli Mıknatıs, Park, Clarke, Ters Park, Uzay Vektör PWM, Geri besleme, Hall Sensör, Akım Sensörü, dsPIC, 3 Faz PWM, Synchronous, Servo motor, Permanent Magnet, Park, Clarke, Inverse Park, Space Vector PWM, Feedback, Hall Sensor, Current Sensor, Dspic, 3 Phase PWM
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, alan yönlendirmeli kontrol (FOC) yöntemiyle sürekli mıknatıslı senkron motorların (SMSM) kontrolü gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen sistemde, alan yönlendirmeli kontrol, d,q referans çatı modeli kullanılarak yapılmıştır. Park (d,q) ve Ters Park (a,b,c) dönüşümleri olarak bilinen bu işlemler motorun geri besleme elemanlarından alınan bilgilerin sayısal bilgilere dönüştürülmesiyle yapılmıştır. Geri besleme elemanı olarak hız ve konum ölçümü için hall sensor; akım ölçümü için ise karbon direnç kullanılmıştır.3 fazlı PWM sinyalleri dsPIC mikrodenetleyici ile oluşturulmuştur. PWM sinyalleri ile Geri beslemede PID sistemi kullanılarak referans bilgiler motora uygulanmıştır. Böylece kapalı çevrim bir kontrol sistemi tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this sudy, the control of permanent magnet synchronous motor is implemented with field oriented control (FOC) method. In the system, the field oriented control is designed using d,q reference framework model. These procedures, known as Park and Inverse Park transformation, are performed with transformation of the data of motor?s feedback components to digital datas. As feedback component; hall sensor is used for speed and position measurement and carbon resistor is used for current measurement.In the proposed system, 3 phase PWM signals are formed with DsPic microcontroller. 3 phase sinusoidal voltage is formed through Integrated Power Module which is switched with PWM signals. In feedback; reference informations is applied to motor using PID feedback system. So closed loop control system is designed.