Etil ferrosenilmetil 3,4-piroldikarboksilatın sentezi, elektropolimerizasyonu ve elektrokromik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and electropolymerization of ethyl ferrocenylmethyl 3,4-pyrroledicarboxylate and investigations of electrochromic properties
  1. Tez No: 245755
  2. Yazar: EBRU ERKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN GÜLCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal polimerizasyon, Spektroelektrokimyasal özellikler, Etil ferrosenilmetil 3, 4-piroldikarboksilat, Ferrosen, Electrochemical polymerization, Spectroelectrochemical properties, Ethyl ferrocenylmethyl 3, 4-pyrroledicarboxylate, Ferrocene
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, yeni bir monomer olan etil ferrosenilmetil 3,4-piroldikarboksilat, dietil 3,4-piroldikarboksilat ile ferrosenmetanolün transesterleşme reaksiyonu ile sentezlenmiştir. Monomerin kimyasal karakterizasyonu Nükleer Manyetik Rezonans (1H-NMR) ve Fourier Transform İnfrared Spektroskopisi (FT-IR) spektroskopisi yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir.Etil ferrosenilmetil 3,4-piroldikarboksilatın elektrokimyasal davranışı dönüşümlü voltametri yöntemi ile incelenmiştir. Etil ferrosenilmetil 3,4-piroldikarboksilat sürekli gerilim taraması ve sabit potansiyel elektrolizi yöntemleri kullanılarak Pt ve ITO elektrotlar üzerinde elektrokimyasal olarak polimerleştirilmiştir. Hazırlanan polimer filmler elektrokimyasal ve spektroelektrokimyasal yöntemler ile karakterize edilmiştir. Uygulanan gerilimin artırılması ile polimer filmlerin elektronik geçişlerinin incelenmesi için spektroelektrokimyasal deneyler yapılmıştır. Polimerlerin farklı redoks hallerine karşılık gelen farklı gerilimlerin uygulanması ile polimer filmlerin absorpsiyon spektrumları kaydedilmiştir. Polimer filmlerin morfolojik yapıları SEM yöntemi ile incelenmiştir. Polimerin elektrokimyasal kararlılığı dönüşümlü voltametri yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a new monomer ethyl ferrocenylmethyl 3,4-pyrroledicarboxylate was synthesized by transesterification reaction 3,4-pyrroledicarboxylate with ferrocenemethanol. The chemical structure of the monomer was characterized by Nuclear Magnetic Resonance (1H-NMR) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR).Electrochemical behavior of ethyl ferrocenylmethyl 3,4-pyrroledicarboxylate was investigated by cyclic voltammetry. Ethyl ferrocenylmethyl 3,4-pyrroledicarboxylate has been polymerized on platinum and ITO electrodes by potential cycling and constant potential electrolysis methods. The polymer films thus prepared have been characterized by electrochemical and spectroelectrochemical techniques. Spectroelectrochemistry experiments were performed to investigate the changes of the electronic transitions of the polymer films, with increase of applied potential. The absorption spectrums of the polymer films were recorded by application of different potential corresponding to different redox states of the polymers. The morphologies of the polymer films were investigated by using Scanning Electron Microscopy (SEM). Electrochemical stability of the polymer was investigated cyclic voltammetry method.