Mekanik sistemlerde farklı modellerle aktif titreşim kontrolü
Active vibration control in mechanic systems via different models
  1. Tez No: 245916
  2. Yazar: ORHAN ÇETİNUS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI ALİ ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim analizi, balans, kestirimci bakım, Vibratıon Analyses, balancing, the predictive maintenance
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Makinelerde Aktif Titreşim Kontrolü esasına dayalı teknikler kıyaslanarak kestirimci bakım uygulaması hakkında bilgi verildi. Pek çok makine elemanının çalışması sırasında ortaya çıkan titreşimleri ölçmeye uygun üniversal bir düzenek tasarlandı. Bu düzenek üzerinde disk, mil, yatak, zincir-dişli ve kayış-kasnak mekanizmaları, dişli grubu, kaplin gibi sistemler oluşturmak mümkündür. Bu sistemlerin titreşim ölçümleri FFT (Fast Fourıer Transform) ile analiz edilebilecek titreşim ölçüm sistemi PULSE Titreşim Analizi Seti'nden faydalanılarak bulunan dalga formları literatürdeki benzer sistemlerin dalga formları ile karşılaştırılabilmektedir.Çalışmamızda esas, dönen kasnaklı bir sistemde 500 saatlik bir çalışma sonrasında mil yatağının titreşimi ölçülmüştür. Burada oluşan balanssızlığın dalga formu FFT ile elde edilmiştir. Bu dalga formu ile başlangıçta sistemin balanslı haldeki dalga formu karşılaştırılmıştır. Bu iki dalga formu arasındaki fark sistemde meydana gelen balanssızlığı ortaya koymuştur.Sonuç olarak belirli bir sistemin balanssızlığı, o sistemin titreşim ölçümlerinin FFT Analizi ile gözlemlenerek kestirimci bakımın yapılmasını mümkün kılmaktadır ve Aktif Titreşim Kontrolünün önemini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the techniques based on the principle of Active Vibration Control (AVC) in machine maintenance were compared and the information about applying the predictive machine maintenance was given. A proper universal mechanism was designed to measure vibration during their working on a lot of machine components. İt is passable to design certain mechanisms such as rotative disc, axle, bearing, gears, belt-rim, chain-gear, and coupling. The measurement of these systems, vibration may be analysed with FFT (Fast Fourier Transform) and obtained vibration wave form using PULSE Vibration Analyse Set in order to compare similar works with vibration wave forms in literature.In our work, the vibration of a rotative axle with rim was measured after it had worked 500 hours. The unbalanced wave form of this system was obtained via FFT and it was compared with the first balanced wave form. The difference between two wave forms was depicted the instability of the system.In conclusion, the instability of a system may be observed with FFT analyse and its predictive maintenance may be done by measuring of its vibration. This conclusion reflects the importance of AVC.