Ultraviyole radyasyonuyla ışınlanmış Ephestia kuehniella ve Plodia interpunctella larvaları üzerine tarım arazilerinden izole edilen Bacillus thuringiensis izolatlarının etkisi
Effect of the isolates of Bacillus thuringiensis isolated from agricultural fields on Ephestia kuehniella and Plodia interpunctella larvae irradiated by ultraviolet radiation
- Tez No: 246044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, UV radyasyonu, E. kuehniella, P. interpunctella, izolat, Bacillus thuringiensis, UV radiation, E. kuehniella, P. interpunctella, isolate
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Kayseri'nin farklı bölgelerindeki tarım arazilerinden alınan toprak örneklerinden 60 farklı Bacillus thuringiensis izolatı elde edilmiştir. İzolatların total DNA' ları izole edildikten sonra cry1C130 ve cry1B367 primerleri kullanılarak PZR analizleri yapılmıştır. 60 izolattan 5'nin cry1 geni taşıdığı tespit edilmiştir. Kontrol suşu ve U-6-6 izolatı cry1B367 primeri ile yapılan PZR sonucu aynı büyüklükte bant vermiş, U-6-6 izolatı yaklaşık 1100 bp büyüklüğünde ilave bir bant daha vermiştir. E. kuehniella ve P. interpunctella larvaları üzerinde kontrol suşu ve U-6-6 izolatının yakın toksik etki gösterdiği tespit edilmiştir. İzolatların P. interpunctella larvaları üzerinde, kontrol suşunun ise E. kuehniella larvaları üzerinde daha yüksek öldürücü etki gösterdiği tespit edilmiştir.Ultraviyole (UV) radyasyonu E. kuehniella ve P. interpunctella larvaları üzerinde artan uygulama süresine bağlı olarak ölüm oranlarının arttığı görülmüştür. P. interpunctella larvalarına UV ile birlikte 250 ve 1000 (µg/ml) ppm spor-kristal karışımı uygulandığında ölüm oranının arttığı gözlenmiştir. Ancak U-14-4 izolatının ölüm oranını değiştirmediği görülmüştür. E. kuehniella larvalarına UV ile birlikte 250 ve 1000 (µg./ml.) ppm spor-kristal karışımı uygulandığında izolatlarının ölüm oranını değiştirmediği, ancak kontrol suşunda ise ölüm oranının azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 60 different Bacillus thuringiensis isolates were obtained from the agricultural fields in Kayseri using selective media. Total DNA were isolated and analyzed by PCR using cry1C130 and cry1B367 primers. Of the tested 60 isolates, 5 were found to be carrying cry1 gene. B. thuringiensis subsp kurstaki and U-6-6 isolate exhibited similar PCR product by using cry1B367 primer. U-6-6 isolate yielded additional 1100 bp PCR product by using the same primer. It was shown that U-6-6 and standard strain had similar mortal effect against E. kuehniella and P. interpunctella larvae. The mortal effect of standard strain was higher against E. kuehniella when compared to P. interpunctella. However our isolates showed higher larvicidal effect on P. interpunctella larvae compared to E. kuehniella larvae.It was shown that prolonged exposure time to UV radiation increased mortality rate of E. kuehniella and P. interpunctella larvae. UV irradiated P. interpunctella larvae treated with B. t. ssp. kurstaki at 250 and 1000 ppm spor-crystal mixture showed greater mortality than only Bt treatment. When combined the UV radiation with U-14-4 isolate, larval mortality rate of the P. interpunctella did not change. Combination of UV and Bt isolates (250 and 1000 ppm) did not show additional mortality effect against E. kuehniella larvae, but this combination decreased the mortality rate when B. t. ssp. kurstaki toxins used.