Metalik alaşımların katı-sıvı arayüzey enerjilerinin doğrusal büyütme tekniği ile ölçümü
The measurement of solid-liquid interfacial energies of metallic alloys with directional solidification technique
- Tez No: 246088
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN MARAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arayüzey enerjisi, Kristal büyütme, Faz dönüşümleri, Ötektikalaşımlar, Interfacial energy, Crystal growth, Phase transformations, Eutectic alloys
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada saydam olmayan metalik alaşımlarda tane arayüzey oluk şekillerini gözlemek için yeni bir deneysel teknik kullanıldı. Bridgman tipi kontrollü katılaştırma fırınında düşey olarak bulunan numunenin, üst kısmı ıstılıp, alt kısmı ise ısıtmalı/soğutmalı akışkan dolanım sistemiyle soğutularak sabit lineer bir sıcaklık gradyenti uygulandı. Numunenin küçük bir kısmı eritildi ve 3-6 saat lineer sıcaklık gradyentinde ısıl işleme tabi tutuldu. Isıl işlem sonunda numune soğuk akışkan içine çekilerek ani soğutuldu. Ag-Al ötektik sıvısıyla dengede bulunan katı ? (Ag-42at.%Al) fazı ve Sn-Ag ötektik sıvısıyla dengede bulunan katı Sn (Sn-%0,09Al) fazı için tane arayüzey oluk şekilleri gözlendi. Tane arayüzey oluk şekillerinden katı ? fazı ve katı Sn fazı için Gibbs-Thomson katsayısı, katı-sıvı arayüzey enerjisi ve tane arayüzey enerjileri belirlendi. Deneysel sonuçlardan Bridgman tipi kontrollü katılaştırma fırını ile mikroyapıların gözlendiği gibi tane arayüzey oluk şekillerinin de çok kısa bir sürede (birkaç saat) gözlenebileceği sonucu ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
In the present work, a new experimental method for observing grain boundary groove in opaque metalic alloys shapes has been applied. A constant linear temperature gradient on the vertical sample was established by heating from one end of sample and cooling the other end by using a heating/refrigerating circulating bath in a Bridgman type directional solidification apparatus. A little section of sample was melted and annealed for 4-6 hours in a constant linear temperature gradient. At the end of the annealing period, the sample was quenched by just pulling it into the fluid cooled bath. The equilibrated grain boundary groove shapes for solid ? (Ag-42at.%Al) in equilibrium with the eutectic AgAl liquid, solid Al solution (Al-23.8at.%Ag) in equilibrium with the eutectic AgAl liquid and solid Sn in equilibrium with the eutectic SnAg liquid have been observed. Gibbs-Thomson coefficient, solid-liquid interfacial energies and grain boundary energies for solid ?, solid Al solution and solid Sn have been determined from the observed grain boundary groove shapes. From the experimental results, it can be concluded that a Bridgman type directional solidification apparatus can be used to observe the equilibrated grain boundary groove shapes in a short annealing period (a few hours) as well as the observing of microstructures.