Düzlemsel kafes kiriş sistemlerinde düğüm deplasmanlarının Castigliano metodu ile bulunması
Determination of nodel displacements of 2d truss system using Castigliano?s principle
- Tez No: 246090
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kafes Sistem, Deplasman, İzostatik, Matris, Truss System, Displacement, Castigliano?s Principle, Flexibility Matrix
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 848
Özet
Bu çalışmada düzlemsel kafes kiriş sistemlerinin deplasmanlarının hesabında Castigliano metodunun uygulaması yapılmıştır. Castigliano metodunda yer alan her çubuk için elde edilen enerji denklemlerinin türev ifadelerinin birim yükleme sonucu elde edilen çubuk kuvvetlerine eşit olduğu da gösterilmiştir. Castigliano metodunun kafes sistem üzerinde uygulamasının matris formu elde edilerek sunulmuştur.Çalışmada izostatik olarak seçilen düzlemsel kafes kiriş sistemleri seçilmiştir. Bu kafes sistemlerin oluşturulan matris çözümüyle genelleştirilmiş çözümü elde edilerek ve yüklerin değişim durumuna göre deplasmanlar bu genelleştirilmiş matris üzerinden çözülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nodal displacements of a 2D truss system were determined using Castigliano?s method. It is shown that the partial derivatives of internal stress-strain energy equation, which takes places in Castigliano?s principle, is equal to the results of a unit nodal loading used in the case of virtual work principle. Matrix form of Castigliano?s method of a 2D truss system was obtained and presented for the application of Castigliano?s method.Determinate (isostatic) 2D truss system was chosen and considered in the study. Flexibility matrix of a 2D system is obtained using Castigliano?s method for the determination of nodal displacement for any nodal loading case.