Türkiye Helichrysum mill. (Asteraceae)taksonlarının polen morfolojisi
Pollen morphology of Turkey Helichrysum Mill. (Asteraceae) taxa
- Tez No: 246107
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Helichrysum, Asteraceae, Polen, SEM, Helichrysum, Asteraceae, Pollen, SEM
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma kapsamında Helichrysum (Asteraceae) cinsine ait 12'si endemik olmak üzere 17 türe ait toplam 23 taksonun polenleri çalışılmıştır. Toplanan bu örneklerin polen morfolojileri ışık ve taramalı elektron mikroskobunda (SEM) karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Her taksonun ayrı ayrı palinolojik tanımları yapılmıştır. Polenler radyal simetrilidir. Polen şekilleri oblate-sferoidal, suboblate ve prolate-sferoidal'dir. Ornamentasyonu ekhinatedir.Bu çalışmada yapılan ölçümler ve değerlendirmeler sonucunda Helichrysum taksonlarının polenleri şekillerine göre A, B ve C olmak üzere 3 gruba ayrılmasına rağmen yapılan ölçüm değerleri birbirine çok yakın olduğundan dolayı taksonomik ayrımda kullanılması uygun bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 17 species containing 23 taxa (12 endemic) belonging to the genus of Helichrysum (Asteraceae) pollens were studied. The pollen morphology of these collected specimens were examined and compared with light and scanning electron microscopes (SEM). Palynological definations were made for each taxa. The pollens were radial symmetrical. The shapes of pollen were oblate-spheroidal, suboblate and prolate- spheroidal. The ornamentation was echinate.As a result of he measurements and evalutions carried out in this study; the pollens of Helichrysum taxa are separated in to 3 groups as A, B and C based on their shape. But the pollens of Helichrysum taxa could not be for used for distinguishing the taxa taxonomically because the measurement results are very similiar to each other.