KKTC'de bir endüstri işletmesinde toplam verimlilik (RAPMODS) modelinin tasarımı ve uygulanması
Desing and application of total productivity (RAPMODS) model at an enterprise in TRNC
- Tez No: 246230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ramsay Productivity Modeling System, RAPMODS, Productivity Analysis, Productivity Measuring Techniques, Productivity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bir ülkenin büyüyebilmesi verimsiz bir ekonomik yapı ile mümkün görünmemektedir. Ülke ekonomisini oluşturan sektörlerin temel taşları olan işletmelerin sürdürülebilirliği sürekli bir verimlilik artışına bağlıdır. Çalışmanın amacı hem kamu hem de özel işletmelerinde verimliliği artırabilmek için KKTC'deki işletmelere verimlilik yönetiminde öneri sunmaktır.Seçilen endüstri işletmesinin verimlilik analizi RAPMODS verimlilik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Sadece işgücü verimliliği yerine toplam verimlilik göstergesi olarak görülebilecek RAPMODS modeli işletmenin mali verilerini kullanmaktadır.Verimlilik analizi yapılan QCD A.Ş. işletmesinin ilk önce referans verimlilik değerleri bulunmuştur. Daha sonra kabul edilebilir bir verimlilik artışı planlanmış ve buna göre bir bütçe hazırlanmıştır. Hazırlanan bütçe döneminin ilk 16 haftası ile hedef verimlilik değerleri karşılaştırılmış verimlilik hedeflerine ulaşılamadığı görülmüştür. Yılın geri kalanında toplam verimlilik hedefinin tutturulabilmesi için verimlilik değerleri yeniden hesaplanıp revize edilmiştir.Verimlilik hedefinin tutturulamamasının en büyük nedeni olarak QCD firmasının içinde olduğu meşrubat sektörün özelliği olan mevsimsel satış düşüklüğü olduğu görülmüştür. Bu konu hakkında işletmeye yıl içinde aralarında çok satış farkı olan kış ve yaz dönemi için ayrı verimlilik bütçeleri hazırlaması ve yıl sonunda bunları birleştirmesi önerilmiştir.Verimlilik hedefinin tutturulamamasında ikinci neden ise girdi kalemlerinde istenilen verimlilik artışı sağlanamaması olduğu görülmüştür. Bu girdi kalemlerinden sorumlu birimlerin verimliliği daha çok artırabilmeleri için çalışmamanın ayrı bir bölümünde verilen verimlilik artırma tekniklerinden endüstri mühendisliği ve davranışsal teknikleri uygulamaları önerilmiştir.Anahtar Kelimeler : Ramsay Verimlilik Modelleme Sistemi, RAPMODS, Verimlilik., Verimlilik Analizi, Verimlilik Ölçüm Teknikleri.
Özet (Çeviri)
It is impossible for a country to develop with an unefficent financial structure. Being alive of a business, which produces a country?s economy, depends on constantly increasing the productivity. The purpose of this study is providing an idea to the companies in Turkish Republic of North Cyprus in order to increase productivity of public and also private business.The productivity analysis of selected business is explained by RAPMODS analyze method. Not only work power efficiency, but also financial data of business is used by RAPMODS method which can be seen as total productivity indicator.First of all, reference productivity values are calculated in QCD A.Ş., which we made productivity analyze. Then the accepted increase of productivity which is planed and the budget is prepared according to this plan. The first 16 weeks of prepared budget term is compared with target productivity values and this comparing shows that target productivity is not achieved. In order to achieve total productivity target, in the remaining part of the year productivity values are revised as calculated one more time.The reason of failing on the target is found out that the decrease on sales of soft drink sector, which is related to seasonal effect. In order to eliminate seasonal effect preparing summer and winter productivity budgets and then consolidating those budgets is suggested to the company. The second reason for not to achieve target is not creating the expected increase on input items. Industrial engineering and behavior techniques are suggested to increase efficiency of departments which are responsible for those input items.