Bitkisel kökenli bazı aromatik bileşiklerin antigenotoksik etkilerinin in vitro araştırılması
In vitro investigation of antigenotoxic effect of some herbal based aromatic compounds
- Tez No: 246476
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ BİLALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Naringin, Kadmiyum, Antioksidan, Ağır metal, Kromozom Hasarı Testi, Kardeş Kromatit Değişimi Testi, Genotoksisite, Naringin, Cadmium, Antioxidant, Heavy Metal, Chromosomal Aberration (CA) Test, Sister Chromatid Exchange (SCE) Test, Genotoxicity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada ağır metal olan kadmiyumun genotoksik etkisi ve bu genotoksik hasar üzerine naringinin antigenotoksik etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla insan periferal kan lenfositlerinde in vitro kromozom hasarı (CA) ve kardeş kromatit değişimi (SCE) testleri uygulanmıştır.Kadmiyumun 10µM, 20µM ve 40µM'lık dozları kültür başlatıldıktan 48 saat sonra kültüre eklenmiştir. 20µM ve 40µM'lk doz gruplarında CA testinden elde edilen sonuçlara göre kontrol grubuna kıyasla hücre başına düşen total anomali oranında ve gap ve pulverizasyonlar hariç tutulduğunda hücre başına düşen total anomali oranında anlamlı bir artış olurken kadmiyumun 10µM dozunda anlamlı bir faklılık saptanamamıştır. SCE testinden elde edilen sonuçlar CA testi sonuçlarına benzerdir. Kadmiyumun 20µM ve 40µM'lık doz gruplarında kontrol grubuna kıyasla hücre başına düşen SCE oranında anlamlı bir artış saptanırken kadmiyumun 10µM'lık doz grubu kontrole kıyasla hücre başına düşen SCE oranında anlamlı bir farklılık yaratmamıştır.Bulgular kadmiyumun 20µM'lık ve 40µM'lık dozlarının genotoksik olduğunu 10µM'lık dozunun ise genotoksik olmadığını göstermiştir.Kadmiyumun 40µM'lık dozu ile naringinin 1µg/ml ve 2µg/ml'lik dozları ayrı ayrı kombine edilerek naringinin kadmiyumun neden olduğu genotoksik etki üzerine antigenotoksik aktivitesi ölçülmüştür.Kromozom hasarı testi sonuçlarına göre 40µM Cd + 1µg/ml naringin ve 40µM Cd + 2µg/ml naringin kombine doz gruplarında kadmiyumun 40µM'lık doz grubuna kıyasla hücre başına düşen anomalilerde anlamlı bir azalma olduğu saptanmıştır. Fakat SCE testi sonuçları değerlendirildiğinde 40µM'lık doz grubuna kıyasla kombine doz gruplarında hücre başına düşen SCE oranında anlamlı bir azalma olmadığı saptanmıştır.Sonuç olarak denediğimiz 20µM'lık ve 40µM'lık kadmiyum dozları hem CA hem de SCE testi sonuçlarına göre genotoksik etki göstermiştir. Naringin dozları ise 40µM'lık kadmiyumun neden olduğu kromozom hasarlarını azaltmış fakat aynı doz kadmiyumun neden olduğu SCE'yi azaltmada etkisiz kalmıştır. Naringinin CA testi sonuçlarına göre antigenotoksik etkisinin olabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the genotoxic effects of cadmium, which is a heavy metal, and the antigenotoxic effect of naringin on genotoxic damage caused by cadmium. For this reason, in vitro chromosomal aberration (CA) and in vitro sister chromatid exchange (SCE) tests were carried out in human peripheral blood lymphocytes.10µM, 20µM and 40µM doses of cadmium were administered to human lymphocytes after 48 h of culture initiation. 20µM ve 40µM doses of cadmium induced a significant increase of CAs, when both gaps and pulverized metaphase proportions were included and excluded. CA frequencies at 10µM concentrations did not show any significant differences when compared with control.According to SCE results, there appeared to be a statistically significant increase in the SCE/Cell frequency at 20µM and 40µM cadmium concentrations when compared with control. However there is no significant increase in the SCE frequency was obtained at 10µM/ml concentration when compared to control.According to our results, 20µM and 40µM doses of cadmium show genotoxiceffect, 10µM dose of cadmium shows non-genotoxic effect in the CA and SCE tests in vitro human peripheral blood lymphocytes.CA test results showed that; when 1µg/ml ve 2µg/ml naringin doses were combined with 40µM Cd, the enhanced chromosomal abnormalities by 40µM Cd was significantly reduced as compared with the extent of chromosome abnormalities. However co-treatment of 40µM Cd with 1µg/ml naringin and 2µg/ml naringin did not decrease the frequencies of SCE.The present study demonstrates that cadmium concentrations at 20µM and 40µM showed genotoxic effect in human peripheral blood lymphocytes using the sister chromatid exchange (SCE) and chromosome aberration (CA) tests.In the present study the ability of naringin to protect against cadmium- induced structural chromosome aberrations by CA assay was investigated. Co-treatments of cadmium and naringin did not significantly decreased the frequency of SCE induced by cadmium.