Slip döküm ile şekillendirilen sofra seramiklerinde tasarım hatalarının üretime etkisi
Effect of design faults in manufacturing tableware ceramics shaped by slip molding
  1. Tez No: 246503
  2. Yazar: GÖKHAN AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Seramik Mühendisliği, Fine Arts, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alçı, Endüstriyel Tasarım, Keramika Seramik A.Ş, Slip Döküm, Sofra Seramikleri, Dinner Ceramics, Industrial Design, Keramika Company, Plaster, Slip Smelting
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Seramik endüstrisinde imal edilen ürünler; ilk olarak tasarlama sürecinde hayat bulurlar. Üretime alınacak bir seramik mamul, öncelikle iki boyutlu ortamda eskiz çizimleri ve daha sonra üç boyutlu model yapımıyla yön bulur.Endüstriyel anlamda üretim yapan seramik firmalarının en çok tercih ettikleri şekillendirme prosesi ise; ekonomik, kolay şekil verilebilir, pürüzsüz yüzeye sahip olması ve su emme özelliği sebebiyle alçıdır. Bu çalışmadaki amaç, endüstriyel seramik model tasarımının incelenmesi, alçı ile şekillendirilen sofra seramiklerinde tasarımlarından kaynaklanan mevcut hataların üretim aşamalarını nasıl etkilediğini tespit etmektir. Araştırma kapsamında, model tasarımı için gerekli teorik bilgiler irdelenmiş, sofra seramiklerinin genel özellikleri ele alınmış ve alçı ile seramik şekillendirme proseslerinde izlenilmesi gereken yöntemler değerlendirilmiştir.Araştırma konusu ile ilgili olarak, Kütahya'da alçı ile şekillendirme yöntemiyle sofra seramikleri üretimi yapan Keramika Seramik A.Ş. firması yetkilileri ve çalışanları ile bu alanda uzmanlaşmış akademisyenlerden görüş alınmıştır. Ayrıca, Keramika firmasının kendi tecrübesi ile oluşturduğu kalite standartları, kontrol yöntemleri ve bu alanlarda belirledikleri görev, yetki ve sorumluluk kriterleri (Ek 4, Ek 5, Ek 6) incelenmiştir.Araştırmanın sonuçlanmasıyla, bu alanda faaliyet gösteren firmaların, ekonomik ve üretim sürecini aksatmayacak çözüm önerileri geliştirmesine yardımcı olacağı ön görülen bilgilere ulaşılmıştır. Araştırmanın sona ermesi ile birlikte, endüstriyel seramik alanında hizmet veren kişi, kurum ve kuruluşlar ile tasarım ve endüstriyel tasarım eğitimi alan öğrencilere kaynak niteliğinde bilgi verilirken, Türkiye'de alçı kalıba slip döküm yöntemi ile şekillendirme yapan seramik üreticilerinin, kalite, estetik ve maliyet değerlerinde önemli iyileştirmeler yapmalarına katkı sağlanacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Products manufactured in ceramic industry are first come to life in design period. The product that will be manufactured is firstly sketched in two-dimension and than finalized by constructing a three dimensional model.The mostly preferred forming procedure by industrial ceramic companies is plaster since it is economic, easily formable with a smooth surface and water absorbing nature. The aim of this work is to investigate industrial ceramic model designing, and determine how and in what degree the flaws caused by designs of tableware ceramics formed using plaster affects the manufacturing stages. Within the content of the investigation, essential theoretical information is scrutinized, general properties of tableware ceramics is considered, and methods that have to be followed in ceramic forming procedures are evaluated.In relation to the research, authorized personnels and employees of Keramika Seramik A.Ş. manufacturing dinner ceramics using plaster forming method and academics who have specialize in this area are interviewed. Additionally, quality standards and quality methods established by Keramika Company itself, and mission, authority and responsibility specified in this areas by the company are investigated (Attachment 4,5,6).With the finalization of the research, information concerning to the companies in this matter that will help to develop solution proposals, which will not interrupt manufacturing process were reached. This research will serve as a source to personnel?s, companies and firms in industrial ceramic area and students in design and industrial design departments. Also it is believed that it will help ceramic manufacturers in Turkey who uses slip smelting to plaster molding method to improve quality, aesthetic and cost.