Servis hata türü etkileri analizi ve bir işletmede örnek uygulama
Service failure mode and effects analysis and an application in a company
  1. Tez No: 246504
  2. Yazar: YILDIZ MANİSALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BEHDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci, Hata Türü ve Etkileri Analizi, İş Kazaları
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İşletmeler uygulamada pek çok problemle karşı karşıya gelebilirler ve bu problemleri aynı anda çözerek sıfır hataya sahip olmak isterler. Ancak doğru olan yaklaşım bu problemleri önceliklendirerek en önemli olandan başlayarak çözüm yoluna gitmektir.Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), çok ölçütlü karmaşık problemlerin çözümünde kullanılan bir karar verme yöntemi, Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) ise toplam kalite yönetimi sisteminin kullandığı yüksek hata önleme yöntemlerinden biridir.Bu çalışma 1996-2007 yılları kaza istatistik değerleri ele alınarak incelenen Tunçbilek Garp Linyitleri Kömür İşletmeleri'nde gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Servis HTEA çalışması yapılması için meydana gelen kazalara neden olan hataların hangi serviste daha öncelikli olarak değerlendirileceğine karar vermede, HTEA takımıyla kriterler ve karar seçenekleri belirlenerek AHP uygulanmıştır. Belirlenen serviste gerçekleştirilen Servis HTEA risk öncelik sayıları (RÖS) ?önlem alınması zorunlu?, ?önlem alınabilir? ve ?önlem alınması gerekmeyen? şeklinde gruplandırma yapılarak önlenebilirliği değerlendirilmiş ve iyileştirilmesine yönelik uygulama ortaya konmuştur.Servis HTEA ile gerçekleştirilen risk değerlendirme analizi, işletmenin daha önce yapmış olduğu risk değerlendirme yöntemine üstünlük sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Companies may confort with many problems in their applications and they want to obtain zero-fault by solving them at once. But the reasonable approach is to find a way of solution starting with the most important one prioritising them.Analytic Hierarchy Process (AHP), is one of the decision-making methods in the solution of complex problems and Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) is one of the high failure preventing methodologies used by Total Quality Management (TQM) system.This study has been actualized at Tunçbilek West Lignit Coal Establisment (GLI) evaluating the accident statistic values between 1996 and 2007. Firstly, in order to be able to make FMEA service study, in aiming at defining the faults causing accidents previously at wich service AHP is applied to find criteria and decision alternatives together with FMEA team at the defined service, than the service FMEA Risk Priority Numbers (RPN) have been found. Posibility of previenting the faults are evaluated and an improving application suggestion is mode by classifying RPN as ?precaution necessary?, ?measurement possible?, ?measurement unnecessary?.Risk evaluation analysis applied with service FMEA overcome the risk evaluation method applied by the establishment beforehand.Keyword: Analytic Hierarchy Process, Failure Mode and Effects Analysis, Occupational Accidents.