Türkiye Erinaceus (Erinaceomorpha:Mammalia) cinsinin moleküler filogenisi: Mitokondrial DNA (mtDNA) analizi
Molecular phylogeny in Turkey genus Erinaceus (Erinaceomorpha:Mammalia): Mithochondrial DNA (mtDNA) analysis
- Tez No: 246521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSLAM GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Zooloji, Biology, Genetics, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Erinaceus, mtDNA, D-loop, tRNA, Filogeni, Türkiye, Erinaceus, mtDNA, D-loop, tRNAs, Phylogeny, Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada tRNA-Thr, tRNA-Pro ve kısmi D-loop (542 bç) mtDNA sekansları kullanılarak, Türkiye'deki Erinaceus cinsi kirpilerinin moleküler filogenisi çalışılmıştır. Kırkbeş farklı lokaliteden 41 birey analiz edilmiştir. Yirmi Erinaceus concolor (Martin, 1838) haplotipi ve 6 Erinaceus roumanicus (Barrett-Hamilton, 1900) haplotipi saptanmıştır. Bu haplotipler türlerin coğrafik yapısı ve sınırlarını saptamak için filogenetik analizlere tabi tutulmuşlardır. Distance, Parsimoni, Maksimum Likelihood ve Bayesian metotları mDNA filogenisini göstermek için kullanılmıştır.mtDNA temelli filogeni 2 soy hattı ile sonuçlanmıştır. Anadolu'ya ait soy hattını Erinaceus concolor haplotipleri, Trakya Bölgesi'ndeki soy hattını Erinaceus roumanicus haplotipleri temsil etmektedir. Bu çalışmanın filogenetik analiz sonuçları Anadolu'da Erinaceus roumanicus bireylerinin olmadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study reports on molecular phylogeny of hedgehogs, genus Erinaceus, in Turkey using Thr-tRNA, Pro-tRNA and part of the D-loop (542 bp) mtDNA sequences. Fourty five individuals from 41 localities were studied. Twenty Erinaceus concolor (Martin, 1838) type haplotypes and 6 Erinaceus roumanicus (Barrett-Hamilton, 1900) type haplotypes were detected. These haplotypes were subjected to phylogenetic analyses to detect species boundaries and geographical structure. Distance, Parsimony, Maximum Likelihood and Bayesian methods were used to infer mtDNA phylogeny.The mtDNA based phylogeny resulted in two main lineages. Lineage from Asia Minor represents haplotypes of Erinaceus concolor and lineage from Thrace represents haplotypes of Erinaceus roumanicus. Erinaceus roumanicus seems to be absent in Asia Minor.