BALB/c farede sinir sisteminin farklı kritik gelişim pencerelerinde NMDA reseptör blokajının yetişkin dönemde çevresel faktörlere bağlı beynin bilişsel ve duygusal işlevleri üzerine etkisi
The effects of NMDA receptors blockade during different critical developmental windows of the nervous system on the cognitive, emotional function activity at adult age in the BALB/c mice
- Tez No: 247146
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BABAR MELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kritik gelişim dönemi, MK-801, Balb/c fare, Zengin nesnel çevre, Duygusal ve bilişsel işlevler, Critical developmental period, MK-801, Balb/c mice, Physical environmental enrichment, Emotional and cognitive function
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Çalışmamızda, sinir sisteminin farklı kritik gelişim dönemlerinde NMDA reseptör sistem hipofonksiyonunda zengin çevrenin yetişkin dönem lokomotor, duygusal ve bilişsel ilişkiler üzerine etkisi değerlendirilmiştir.Gereç ve yöntem: Bu amaçla, üç gelişim penceresi 5-10. günler birinci gelişim penceresi; 15-20. günler ikinci gelişim penceresi; 25-30. günler üçüncü gelişim penceresi model olarak alınmıştır. Bu gelişim pencerelerinde MK-801 (5 gün süre ile 0,25 mg/kg günde iki kez, periton içine) ile NMDA reseptör hipofonksiyonu oluşturulmuştur. MK-801 uygulanan, standart ve zengin nesnel çevre koşullarında yetişen Balb/c farelerde yetişkin dönemde duygusal davranışları açık alan testi, yükseltilmiş artı düzenek testi ve aydınlık-karanlık tercih testinde, bilişsel işlevler Morris su havuzunda değerlendirilmiştir.Bulgular: Birinci gelişim penceresinde nesnel zengin çevre koşulları, NMDA reseptör blokajı ile bozulan lokomotor aktiviteyi, duygusal ve bilişsel işlevleri onarmamıştır. İkinci gelişim penceresinde, MK-801 açık alan, yükseklik ve ışıkla tetiklenen korku yanıtlarını etkilememiş ve nesnel zengin çevre koşulları, MK-801'in uzaysal araştırıcı davranış, risk değerlendirme ve bilişsel işlevlerdeki bozucu etkisini onarmıştır. Üçüncü gelişim penceresinde nesnel zengin çevre, MK-801 ile azalan risk değerlendirmeyi onarırken, bilişsel işlevlerdeki bozulmayı etkilememiştir.Sonuç: Nesnel zengin çevre koşulları, yalnızca ikinci gelişim penceresinde NMDA reseptör hipofonksiyonuna bağlı duygusal ve bilişsel işlevlerdeki bozulmayı onarabilmektedir. Pratik olarak, nesnel zengin çevre koşulları, erken çocukluk döneminde NMDA reseptör sistem bozukluklarını onarabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we evaluated in the situation of NMDA receptor hypoactivity during critical developmental period, the effects of environmental enrichment on locomotor activity, emotional and cognitive functions of the brain at adult age.Materials and methods: For this aim, three ?developmental windows?, between 5-10. postnatal days as first window, 15-20. postnatal days as second window and 25-30. postnatal days as third window, were selected as a model. NMDA receptor hipofunction was performed during these devepomental windows by using MK-801 (for 5 days 0.25 mg / kg twice a day, intraperitoneal). In Balb/c mice treated with MK-801 and reared in physical standart and enrich environmental conditions, emotional behaviors were assessed by using open field, elevated plus maze and light-dark preference tests, and cognitive functions were assessed in the Morris water pool.Results: In the first development window (between 5-10. postnatal days), enrich environmental condition did not restorate deteriorating effects of MK-801 in locomotor activity, emotional and cognitive functions. In the second developmental window (between 15-20. postnatal day), MK-801 did not affect fear responses to open field, height and light and enrich environmental condition restorated MK-801-induced decreases in risk assessment behavior, spatial exploration and impairment in cognitive functions. In the third developmental window (between 25-30. postnatal days), enrich environmental condition restorated MK-801-induced decrease in risk assessment behavior but not cognitive functions.Conclusion: Physical environmental enrichment can restorate disturbance in emotional and cognitive functions dependent on the NMDA receptor hipofunction only during second developmental window. Practically, the physical environmental enrichment could restorate NMDA receptor system impairment at early childhood period.