Tüm abdomen BT incelemelerinde kolon pozisyon varyasyonlarının incelenmesi
To examine anatomic variations and frequency of the colon on the abdominal CT scans.
- Tez No: 247182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖCAL SIRMATEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolon anatomisi, varyasyon, tomografi, Anatomy of the colon, variation, tomography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kolonun anatomik varyasyonları rotasyon ve fiksasyondaki anormallikler, retroperitoneal yağ miktarında azalma, kısa transvers mezokolon, intraperitoneal inen ve çıkan kolon ve batın içi basıncın artması gibi birtakım nedenlerle oluştuğu düşünülmektedir. Bu çalışmadaki amacımız abdominal BT incelemeleri ile kolonun pozisyonel anatomik varyasyonlarını ve sıklığını irdelemektir. Tüm incelemeler supin pozisyonda alınmış hastalar üzerinden yapılmıştır. Yaşları 3 ile 86 arasında değişen, 198'i kadın, 293'ü erkek, toplam 490 hastanın abdomen BT'si retrospektif olarak incelenmiştir. İntraabdominal organlarda lokalizasyon değişikliğine yol açabilen, abdominal cerrahi öyküsü, 3 cm'nin üzerinde abdominal kitlesi, şiddetli spinal deformitesi, karaciğer ve böbrekte belirgin hacim kaybına neden olmuş parankimal hastalığı yada hepatomegali/splenomegalisi bulunan olgular çalışma dışı bırakılmıştır.%1.8 `i pankreas kuyruk kesimi ile mide arasında, %2.8'i dalağın arkasında olmak üzere toplam 23 olguda (%4.6) retrogastrik kolon izlenmiştir. Retrorenal kolon, 39 olguda tek taraflı, 6 olguda çift taraflı, toplam 45 olguda tespit edilmiştir (%9.1). Olguların tümünde alt pol seviyesinde retrorenal kolon bulunmuştur. Çoğunluğunda kolonun, böbrek hilusu ve alt polü seviyesinde lateralde olduğu gözlemlenmiştir. Vakaların sadece birkaçında üst pol lateralinde yerleşmiş olarak saptanmıştır. Toplam 11 olguda hepatik fleksura, karaciğer ile diyafragma arasında, anteriorda izlenmiştir (%2.2). Kolonun posteriorda, diyafragma ile karaciğer arasında yerleştiği hiçbir olguya rastlanmamıştır. Böbrek ile psoas kası arasına interpozisyon, 12 olguda sağda (%2.4), 1 olguda solda (%0.2) olmak üzere, toplam 13 olguda izlenmiştir (%2.6). Çalışmamızda çift taraflı interpozisyon olan hiçbir olguya rastlanmamıştır. 2 vakada çekum ve çıkan kolonun hemen karaciğer altında (subhepatik) yerleştiği, 4 vakada ise karaciğer ile sağ alt kadran arasında bir yerde lokalize olduğu saptanmıştır (%1.2).Atipik yerleşimli kolon haustralarının ve komşu kolon segmentleri ile devamlılığının gösterilebilmesi ile saptanabilir. İntraabdominal birçok patolojiyi taklit edebilir, genellikle asemptomatik olsa da bazen semptomatik olabilir. Bu durumda tanı hatalarına yol açabilir. Ayrıca perkütan yada cerrahi girişimsel işlemler sırasında organ perforasyonlarına neden olabilir.Sonuç olarak; tüm bu nedenlerden dolayı BT incelemelerinde atipik yerleşimli kolon araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Anatomic variations of the colon probably result due to embryologic abnormalities of bowel rotation and fixation, short transvers mesocolon, intraperitoneal ascending or descending colon, increased intraperitoneal pressure or decreased retroperitoneal fat. The aim of the present study to examine anatomic variations and frequency of the colon on the abdominal CT scans. Patiens were examined in the supine position with a 5 mm slice thickness. 198 women and 293 men ranging in age from 3 to 86 years, a total of 490 abdominal CT examinations were evaluated retrospectively. Patients with either obvious hepatomegaly/splenomegaly or large (?3cm) intraabdominal mass, having been previously subjected to surgical prosedures, congenital anomalies were excluded from the study.We observed 23 retrogastric colon [ pancreaticogastric (1.8%), retrosplenic (2.8 %)], 45 retrorenal colon (9.1%) being bilateral in six cases, 13 interposition of colon between the psoas muscle and the kidney (2.6%), 11 anterolateral hepatodiaphragmatic interposition (2.2%) and 6 high positioned cecum (1.2%) (in 2 of them cecum was totally subhepatic in location).Atypical positioned colon is based on visualization of colonic haustra and contiguity with adjacent colon on multipl imaging sections. It is generally asymptomatic, however, occasionally may occur symptomatic. It may mimic a few pathology in intraabdominal. In this situation, may cause mistake diagnostic. Additionally, surgery and percutaneous interventional prosedure may perforation viscus.In conclusion, for these reasons tomography images should be evaluated forthe presence of these anatomic variations.