Türk Halter Milli Takımının postür yapılarının incelenmesi
Posture analysis of Turkish National Weightlifting Team
  1. Tez No: 247230
  2. Yazar: İZZET İNCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Weightlifting, Posture, Posture analysis, Halter, Postür, Postür Analizi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
This study aimed to determine posture deformities and its causes in weightlifting.Twelve elite male weightlifters, who are in level of national team and participated in international competitions, volunteered to this study. Average age of subjects was 27.3±4.2 years.Posture measurement was done as anterior and lateral from knee, vertebrale colon, shoulder, and region of head. Visual Basic software for the posture analysis by Kılınç was used in the analysis of posture. SPSS 10.0 statistic software was used in data analysis.Symmetry of right eye (19.1±5.2 deg), left eye (16.7±5.1 deg), right shoulder (4.2±3.8 deg), left shoulder (4.8±4.6 deg), right chest (7.5±3.2 deg), left chest (7.7±2.4 deg), left hip (22.5±5.8 deg), right hip (22.3±5.97 deg), valgus superior angle (173.7±5.3 deg), valgus inferior angle (169.9±6.1 deg), were determined in the anterior evaluation. Cervical superior angle (5.7±2.2 deg), cervical inferior angle (25.3±7.7 deg), dorsal superior angle (25.9±5.4 deg), inferior angle (6.9±3.4 deg), lumbal superior angle (9±2.2 deg), lumbal inferior angle (24.5±1.8 deg), pupliteal superior angle (172.7±3.2 deg), pupliteal inferior angle (167.4±2.7 deg), average pupliteal angle (167,4±2,7) were determined in the lateral evaluation.In conclusion, intensive posture deformity was found in the weightlifting team. The cause of deformity can be originating from lack of content of the training and technical mistakes.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, halter branşına özgü postüral deformiteleri ve bu deformitelerin sebeplerinin tespitini amaçlamıştır.Çalışma, büyükler halter milli takımı aday kadrosunda bulunan, ülkemizi en az bir defa uluslar arası müsabakalarda temsil etmiş, 12 gönüllü erkek sporcu üzerinde gerçekleştirildi. Deneklerin yaş ortalaması 27.3±4.2 idi.Postür ölçümleri, anteriordan, lateralden ve baş, omuz, vertebral kolon, diz bölgelerinde yapıldı. Analizler, Kılınç? ın Visual Basic program dilinde yazdığı, görsel postür analizinin paralelinde geliştirilen ?Postur Analiz? programında yapıldı. Verilerin istatistiki analizinde SPSS 10.0 istatistik paket program yararlanılmıştır.Anterior değerlendirmede sağ göz simetrisinin, 19.1±5.2 derece, sol göz simetrisinin 16.7±5.1 derece, sağ omuz simetrisinin 4.2±3.8 derece, sol omuz simetrisinin 4.8±4.6 derece, sağ göğüs simetrisinin 7.5±3.2 sol göğüs simetrisinin 7.7±2.4 derece, sol kalça simetrisinin 22.5±5.8 derece, sağ kalça simetrisinin 22.3±5.97 derece, valgus üst açı değerinin 173.7±5.3 derece valgus alt açı değerinin 169.9±6.1 derece,olduğu belirlendi. Lateral değerlendirmede, cervical üst açı 5.7±2.2 derece alt açı değeri de 25.3±7.7 derece, dorsal açı üst değeri üst açı 25.9±5.4 derece alt açı değeri 6.9±3.4 derece, lumbal açı üst değeri üst açı 9±2.2 derece alt açı değeri 24.5±1.8 derece, popliteal üst açı değeri 172.7±3.2 derece alt açı değeri de 167.4±2.7 derece olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak halter milli takımının yoğun postüral bozukluklarının bulunduğu ve postüral bozuklukların uzun yıllar boyunca uygulanan ağır antrenmanlardan ve olimpik halter tekniğinin uygulanmasında, tekniğin bazı aşamalarının asimetrik yüklenmelere neden olmasından kaynaklanabileceği düşünülmüştür.