Siyatik sinir'i besleyen Vasa nervorum'un kaldırılması sonrası oluşan dejenerasyon alanlarının morfometrik incelenmesi ve FK506'nın bu dejenerasyon üzerine etkisi
Effect of FK506 on subperineurial dejeneration after stripping of the Vasa nervorum; an ultrastructural and fuctional analysis
- Tez No: 247594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SARIKCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Siyatik sinir, devaskülarizasyon, rejenerasyon, FK506
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Sinir ezisi, kesisi ve greftleme gibi pek çok yaralanma modelleri üzerinde FK506'nın nöroprotektif etkileri çalışılmıştır. Ancak, FK506'nın fokal dejenerasyon veya iskemi üzerine etkilerinin araştırılması ile ilgili literatürde az çalışma mevcuttur. Çalışmamızda, siyatik sinirde fokal dejenerasyon sonrası, rejenerasyonu arttırma potansiyeli olan FK506'nın etkisinin araştırılması ve FK506'nın dejenerasyon görülen alanlarda olumlu etkisinin olacağı hipotezinin test edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Rattus norvegicus türü yetişkin 48 erkek Wistar sıçan kullanılmıştır. Denekler, kontrol, sham, FK506 (+) ve FK506 (-) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. FK506 (+) ve FK506 (-) deney gruplarında siyatik sinirde epinöral devaskülarizasyon uygulanmıştır. Birinci postoperatif günden itibaren dört hafta boyunca FK506 (+) deneklere günlük subkutan enjeksiyonlar halinde FK506 tedavisi uygulanmıştır. Siyatik sinir rejenerasyonu, yürüme pattern analizi, pinch test, ışık ve elektron mikroskopi ile analiz edilmiştir. Preoperatif günde yürüme patern analizi sonucunda elde edilen siyatik fonksiyon indeksi (SFI) değerlerinde deney grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). 3. ve 4. postoperatif haftada, kontrol grubu ile FK506 (+) grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p0.05). FK506'nın sinir rejenerasyonu üzerine olan etkileri literatürde ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır. Ancak bu sonuçlar sinirin ezi, kesi gibi travmatik yaralanmalarına ve beynin iskemik hasarlarına dayanmaktadır. Çalışmamızda FK506'nın siyatik sinirin epinöral damarlarının devaskülarizasyonu sonucu oluşturulan fokal dejenerasyon üzerine yararlı etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Several kinds of injury models, such as crush, transection, and graft repair have been well studied in terms of neuroprotective effect of FK506. However, definitive experimental studies are lacking on focal degeneration or ischemia. In the present study, our goal was to investigate the effect of FK506 on recovery of the sciatic nerve after focal ischemia produced by stripping of the epineurial vessels. A total number of 48 Wistar rats were used for this purpose and divided into four groups (control, sham-operated, FK506-treated, Vehicle-treated). Sciatic nerves were approached by femoral and gluteal muscle splitting. Then, epineural vessels around the sciatic nerve were stripped in the FK506-treated and Vehicle-treated groups. After operation, FK506 administration was performed from the first to the end of the forth postoperative week. Sciatic nerve regeneration was tested by walking track analysis, pinch test, light and electron microscopy. In the preoperative day, SFI values of the experimental group showed no significant difference (p>0.05) compared with the control group.