Lomber posterior transpediküler fiksasyon operasyonu yapılan hastalarda postoperatif dönemde gelişen komşu segment dejenerasyonu ve klinik sonuçları
Adjacent segment degeneration and clinical outcomes of patients following lomber posterior transpedicle fixation in postoperative period
- Tez No: 247704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ KONYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Lomber füzyon, transpediküler fiksasyon, başarısız belcerrahisi sendromu, komşu segment dejenerasyonu, Lumbar fusion, transpedicle fixation, failed back surgery syndrome, adjacent segment degeneration
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Son 20 yıldır füzyon amacı ile transpediküler fiksasyon (TPF), tedavi yöntemiolarak sıklıkla kullanılmaktadır. Füzyon operasyonu sonrası komşu segment'dedisk dejenerasyonu, disk fıtıklaşması, dejeneratif spondilolistezis, segmentalinstabilite, spinal stenoz, posterior faset eklem artriti v.s. gibi komplikasyonlargörülebilmektedir. Bu komplikasyonlar komşu segment dejenerasyonu (KSD)ismini almaktadırlar.Komşu segment dejenerasyonu ?Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu?na (BBCS)neden olduğundan KSD'nin biyomekaniği, insidansı ve risk faktörlerini araştıranbirçok çalışmalar vardır.Araştırmamıza dejeneratif zeminde gelişen instabilite ve lomber dar kanalı olanhasta grubu alındı. Çalışmaya hasta grubunda 22 erkek (%20,8), 84 kadın(%79,2) olmak üzere toplam 106 kişi alındı. Hastalar füzyon sayısına göre; birfüzyon (Grup A, 8 hasta), iki füzyon (Grup B, 64), üç füzyon (Grup C, 22) ve dörtfüzyon (Grup D, 12) şeklinde 4 gruba ayrıldı.?Vizüel Analog Skala? (VAS) değerlendirilmesinde sorgulanan şikayetler; belağrısı, bacak ağrısı, hareketle ağrı, istirahatle ağrı, diz ağrısı ve kalça ağrısıdır.KSD'nun gelişimininde risk faktörü olarak yaş, cinsiyet, ?Beden Kitle İndeksi?(BKİ), füzyon sayısı, ameliyat sonrası lordoz açısı (LA), izlem süresi ve sigarabelirlendi.Ameliyat sonrası hasta izlemlerinde görülen KSD bulguları olarak instabilite, diskfıtıklaşması, disk bombeleşmesi (bulging), kanal darlığı, disk dejenerasyonudeğerlendirildi.İstatistiksel araştırma sonucu olarak, KSD bulguları arasında sadece bulging'ingörülmesi anlamlı olarak saptandı.iiVAS ölçütlerinden füzyon cerrahisinin; bel ağrısı, bacak ağrısı, hareketle ve/veyaistirahatle artan ağrılar üzerine etkili olduğu görüldü.Risk faktörleri açısından yaşın, BKİ'nin, füzyon sayısının KSD'nu gelişimindeetkili olduğu izlendi. Ameliyat sonrası LA sadece C grubun'da anlamlılğa çokyakın bir değere sahiptir.İstatistiki olarak füzyon sayısında bir ile iki füzyon arasında büyük fark saptandı;iki ve üzeri füzyon sayıları arasında ise önemli fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
During the past 2 decades, transpedicle spinal instrumentation has been broadlyaccepted for spinal instability. Degenerative changes of the adjacent segmentsare open observed such as accelerated disc degeneration, herniation ofintervertebral disc, segmental instability, spinal stenosis and arthritis of theposterior facet joints. These complications are called adjacent segmentdegeneration (ASD).Because ASD is thought to be a case of ?Failed Back Surgery Syndrome?(FBSS), many studies have examined the biomechanics, incidens and riskfactors of ASD.We had choosen the patients who had instability based on degenerative diseaseand lomber spinal stenosis for our study. For this study 106 patients wereselected: (84 women (%79.2) and 22 men (%22.8). The patients was dividedinto 4 groups according to the number of fusions that was performed as; onefusion (Group A, 8 patients), two fusions (Group B, 64), three fusions (Group C,22) and four fusions and more (Group D, 12).The complaints that was questioned during the ?Visual Analog Scale? (VAS)was; back pain, leg pain, pain with movement, pain at rest, knee pain and hippain.Risk factors for the development of ASD were; age, sex, ?Body Mass İndex?(BMI), fusion number, degree of lordosis after the operation, follow up time andsmoking.The signs of ASD development during the postoperative follow up wasinstability, herniation of the intervertebral disc, bulging of the intervertebral discand disc degeneration.ivOnly bulging is statistically significant among all other signs of ASDdevelopment.According to the VAS, for the relief of back pain, leg pain, pain with movementor/and at rest, fusion surgery is effective.For the risk factors age, BMI and fusion number are effective on thedevelopment of ASD. Postoperative degree of lordosis is only statisticallysignificant in group C. There is statistically significance between one fusion andtwo fusion groups but it is not between two fusions and the other more fusionnumber groups.