Posterior torakolomber stabilizasyon ve füzyon yapılan olgularda gelişen komşu segment hastalığının retrospektif olarak analizi
Retrospectively examine adjacent segment disease forming in cases with posterior thoracolumbar stabilization and fusion
- Tez No: 736287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK AKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Komşu segment hastalığı, segmenter Cobb açısı, disk yüksekliği, Adjacent segment disease, segmentary Cobb angle, disc height
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Füzyon cerrahisi sonrası komşu segmentte faset eklem artrozu, segmental instabilite, dejeneratif spondilolistezis, disk dejenerasyonu, disk herniasyonu ve spinal stenoz gibi patolojiler görülebilmektedir. Komşu segment dejenerasyonu denen bu patolojilere klinik eklenmesi durumunda komşu segment hastalığının varlığından söz edebiliriz. Posterior torakolomber stabilizasyon ve füzyon yapılan vakalarda gelişen komşu segment hastalığının retrospektif olarak incelemesi ve risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniğinde vertebra fraktürü, dejeneratif zeminde gelişen instabilite ve dar kanal nedeni ile Ocak 2017-Şubat 2020 tarihleri arasında transpediküler fiksasyon ve füzyon cerrahisi yapılan hastalar alındı. Hastaların preop ve postoperatif 6. aydaki radyolojik görüntüleri karşılaştırıldı. Lomber lordoz açıları, üst komşu segmentteki Cobb açıları, üst komşu segmentteki anterior, santral, posterior disk yükseklikleri operasyon öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldı. Cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), komorbid hastalıklar, füzyon seviyesi, dekompresyon seviyesi, patolojinin tipi, postoperatif korse kullanım süreleri karşılaştırıldı. Bulgular: 59'u kadın 25'i erkek toplamda 84 hastanın verilerine ulaşıldı. Yaş, cinsiyet, VKİ ve komorbid hastalıklar karşılıştırıldığında hastaların üst komşu segmentteki Cobb açıları ve disk yükseklikleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Operasyon sonrası üst komşu segmentteki santral disk yüksekliği, posterior disk yüksekliği ve lomber lordoz açısının anlamlı biçimde düştüğü görüldü. Operasyon öncesi ve sonrası üst komşu segmentteki Cobb açılarında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Post operatif 6 hafta korse kullanan hastaların preop anterior disk yüksekliği 12 hafta korse kullananlardan daha düşük olarak bulunmuştur. Sonuç: Erken dönemde postoperatif yakınmaları çok olan hastalarda komşu segment hastalığı tanısı koymak her zaman mümkün olmayabilir. Semptomlar iyileşme sürecindeki postoperatif yakınmalarla maskelenebilir. Bu çalışmada erken dönem veriler karşılaştırılmasına rağmen preoperatif ve postoperatif disk yükseklikleri karşılaştırıldığında yükseklik farkları, disk dejenerasyonu açısından anlamlı kabul edilmiş ve komşu segment dejenerasyonunu destekleyici veriler olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Pathologies such as adjacent segment facet joint arthrosis, segmental instability, degenerative spondylolisthesis, disc degeneration, disc herniation and spinal stenosis can be seen following fusion surgery. In case a clinical course accompanies these pathologies called adjacent segment degeneration, presence of adjacent segment disease can be mentioned. The study aimed to retrospectively examine adjacent segment disease forming in cases with posterior thoracolumbar stabilization and fusion and to determine risk factors. Material and Method: Patients who had transpedicular fixation and fusion surgery in the Neurosurgery Clinic of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine due to instability and stenosis formation on degenerative surface between January 2017 and February 2020 participated in the study. Radiological images of the patients in preoperative and postoperative sixth month were compared. Pre and post operative lumbar lordosis angles, upper adjacent segment Cobb angles, upper adjacent segment anterior, central and posterior disc heights were compared. Gender, age, body mass index (BMI), comorbid diseases, fusion level, decompression level, pathology type, postoperative corset usage durations were compared. Results: Data of a total of 84 patients including 59 female and 25 male patients were reached. A significant difference was not detected among upper adjacent segment Cobb angles and disc heights of the patients when age, gender, BMI and comorbid diseases were compared. A significant decrease was noticed in postoperative upper adjacent segment central disc height, posterior disc height and lumbar lordosis angle. There was no significant different in pre and post-operative upper adjacent segment Cobb angles. Preoperative anterior disc height of patients using corsets for six months postoperatively was found lower compared to those using corset for 12 months. Conclusion: Adjacent segment disease diagnosis may not always be possible in patients with extensive postoperative complaints in early period. Symptoms can be masked by postoperative complaints during recovery. Although this study compared early data, height differences were accepted to be significant in terms of disc generation when pre and postoperative disc heights were compared.