Çocukluk çağı primer megaüreterlerinde üreterovezikal bileşkedeki histopatolojik değişikliklerin klinik gidiş ile ilişkisi the relationship between the histopathologic changes in the ureterovesical junction with clinical course in the childhood primary megaureter
- Tez No: 247778
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜÇÜKAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Primer megaüreter, üreterovezikal darlık, Primer megaureter, ureterovesical junction obstruction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Primer megaüreter (PMGÜ)'in etyopatogenezi, henüz aydınlatılamamıştır. Üreter duvarında kas tabakası arasındaki bağ doku artışı dışında, etyolojiye yönelik bir bulgu saptanmamıştır. Bu çalışma, PMGÜ etyopatogenezini anlama ve klinik gidişi tahmin etme amacıyla yapılmıştır.Hastalar ve Yöntem: Haziran 1999-Mayıs 2009 tarihleri arasında PMGÜ sebebiyle ameliyat edilen, ortalama yaşları 8.7 ay (2 ay-11 yaş) olan 22 hasta (11 erkek, 11 kız) çalışmaya alındı. Hastalar ameliyat yaşına göre üç gruba ayrıldı: Grup I (0-9 ay), grupII (10-24ay), grupIII (>24ay). Masson-trikrom, Hematoksilen-Eozin (H-E) ve immunohistokimyasal yöntemlerle boyanan kesitlerde ışık mikroskobunda rastgele seçilen 10 alanda histopatolojik açıdan inceleme yapıldı ve gruplar birbirleriyle karşılaştırıldı. Hasta grupları ameliyat öncesi ve sonrası, renal pelvis ön-arka (RPÇ) ve üreter çapı, parenkim kalınlığı, bölünmüş böbrek fonksiyonları (BBF)'deki değişiklikler açısından karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz ?SSPS 13.0 for Windows'' programı ile One-Way Anova, Kruskal Wallis Varyans Analizi ve Ki-kare testleri kullanılarak yapıldı. ``P'' değerinin 0.05'den küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Bulgular: Gruplar arasında; inflamatuar hücre yoğunluğu yönünden anlamlı fark görülmezken, kollajen miktarı tüm hasta gruplarında belirgin olarak artmıştı.. Sinir pleksus sayı ortalamaları en yüksek olarak grup II'de tespit edildi; fakat gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05).Grup II'de tüm hastalarda RPÇ ve üreter çapı değişiklikleri açısından belirgin düzelme saptandı. Parenkim kalınlığı ve BBF değerlerinde ameliyat sonrası değişiklikler grup III'te daha iyi görünmekteyse de, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sinir pleksusu sayısı ile parenkim kalınlığında artış, RPÇ ve üreter çapında azalma arasında pozitif; BBF'de değişim açısından negatif yönde zayıf bir ilişki saptandı, ancak bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05).Sonuç: PMGÜ olgularında; 9 ay ve daha sonra yapılan ameliyatların böbrek fonksiyonlarının korunmasında daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Etiopathogenesis of the primary megaureter (PMGU) is still unclarified, even abnormal collagen deposition among the muscular layer is shown. It was aimed to understand etiopathogenesis and to estimate the clinical course of the PMGU.Patients and Method: Twenty-two patients (11 male,11 female), mean age 8.7 months (2 months-11 years) old, who underwent ureterovesical junction (UVJ) obstruction operation between June 1999-May 2009. Those patients were separated into three groups according to the operation age: Group I (0-9 months), group II (10-24 months), group III (>24 months). Ten randomly-selected areas from Masson?s trichrome, Hematoksilen-Eosin and immunohistochemically stained sections, were examined histopathologically under light microscope and groups were compared within each other. Patient groups were compared in terms of postoperative changes in anterior posterior pelvis diameter (APD), ureter diameter, parenchyema thickness (PT), split functions (SF). Statistical analyses were performed by using ?SPSS 13.0 for Windows?? software, One-Way Anova test, Kruskal Wallis variant analysis and Chi-square test. If ``P?? value < 0.05, the difference was considered statistically significant.Results: As there was no difference by the inflamatuar cell density among the groups, collagen was more increased in all groups. It was determined that neural fiber cell count mean was more increased in group II, but no statistically difference was found between groups (p>0.05). All group II patients either to ascertain significant improvement in terms of changes in APD, ureter diameter. Although renal PT and SF seem to be increased after the operation in group III especially, there was no statistically significant difference between groups (p>0.05). A poor positive-relation without any statistical significance was found between neural fiber cell count and APD, ureter diameter, PT whereas relation between number of neural fiber cell count and changes in SF was reverse, but this relation wasn?t statistically significant (p>0.05).Conclusion: It is determined that the operations, which are done after 9 and more, are more effective to protect renal functions in the cases of PMGU.