Spinal cerrahide magnezyum ile esmololün hemodinamik etkiler açısından karşılaştırılması
Comparison of hemodynamic effects of magnesium and esmolol in spinal surgery
  1. Tez No: 247794
  2. Yazar: DİLEK KUTANİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal cerrahi, esmolol, magnezyum, hemodinamik etki, Spinal surgey, esmolol, magnesium, hemodynamic effect
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada lomber disk hernisi cerrahisi geçiren hastalarda, esmolol ve MgSO4'ın bolus uygulamalarının yanında düşük doz infüzyon uygulamasının oluşan laringoskopi ve ETE'da, operasyonun özelliği olan pron pozisyon döneminde, ekstübasyonda hemodinamik kontrolün sağlanmasında, derlenme döneminde sedasyon ve postoperatif ağrının kontrolünde etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Bu çalışma etik komite izni alındıktan sonra, klinik ileriye dönük, rastgele, plasebo kontrollü çalışma olarak planlandı. Genel anestezi altında, elektif lomber disk hernisi operasyonu planlanmış, ASA I,II risk grubundan seçilen 18-65 yaş arası 60 erişkin hasta rastgele 3 çalışma grubuna ayrıldı (n=20). Hastalara üç farklı protokolle esmolol 0,2 mg/kg bolus dozu ve takiben ekstübasyon öncesine kadar 50 µg/kg/dk infüzyonu, MgSO4 30mg/kg bolus ve takiben 10mg/kg/saat infüzyonu ile kontrol grubuna ise eşit volümde izotonik salin bolus ve infüzyon olarak uygulandı. Hastaların operasyon öncesi, operasyon sırası ve sonrasında takip protokolüne uygun şekilde SKB, DKB, OAB, KAH, ETCO2, SpO2, NRS ve mRSS takibi yapıldı. Ayrıca olası yan etkiler kaydedildi.Sonuç olarak, lomber disk hernisi cerrahisinde esmolol ve magnezyumun hemodinamik stabilite sağlamada kontrol grubuna göre daha etkili ve güvenli olup aralarında anlamlı fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the comparation of the hemodynamic effects of esmolol and MgSO4 by using iv bolus injection along with their low dose infusion during laringoscopy and endotracheal entubation, during the period of prone position which is a speciality of the LDH operations, providing of hemodynamic control during extubation, sedation during recovery period and pain control during postoperative period in the patients who were operated for lomber disc hernia was aimed.After obtaining Ethical permission, this clinical prospective randomized placebo-controlled study was planned. Under general anaesthesia, a total of 60 adult, 18-65 years old, ASA I and II level risk group patients were underwent elective lomber disc hernia operation, by dividing intro three equal groups (n=20). A bolus dose of esmolol (0,2 mg/kg) along with infusion dose of esmolol (50 µg/kg/mn) and a bolus dose of MgSO4 (30 mg/kg) along with infusion dose of MgSO4 (10 µg/kg/hr) prior to extubation were administered by two different protocols and and control group received saline and its infusion. The preoperative, intraoperative and post operative SAP, DAP, MAP, HR, ETCO2, SpO2, NRS and mRSS were assessed. Additionally, possible side effects were recorded.In conclusion, administration of esmolol and magnesium sulphate in lomber disc hernia surgery to provide hemodynamic stability was more effective and safer than the control group but no significant difference being detectable was found.