Postmenopozal kadınlarda kısa dönem farklı egzersiz yaklaşımlarının menopozal semptomlar, psikolojik sağlık ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
Effects of offerent short-term exercise approaches on menopausal symptoms, psychological health and quality of life in postmenopasusal women
- Tez No: 247797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU DAŞKAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Postmenopoz, aerobik eğitim, dirençli eğitim, depresyon, yaşam kalitesi, Postmenopause, aerobic training, resistance training, depression, quality of life
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, postmenopozal kadınlarda kısa dönem farklı egzersizyaklaşımlarının menopozal semptomlar, psikolojik sağlık ve yaşam kalitesiüzerine etkilerini belirlemek için planlandı. Kadın Hastalıkları ve DoğumBölümü'nden 36 kadın çalışmaya katıldı. Olgular gelişigüzel olarak, aerobikveya dirençli egzersiz gruplarına ayrıldı. Olgular, 8 hafta, haftada 3 günfizyoterapist gözetiminde egzersize alındı. Aerobik egzersiz eğitimi ergometrikbisiklette uygulandı. Eğitim öncesi ve sonrası iki grupta serum total kolesterol,HDL, LDL ve trigliserit değerleri ölçüldü ve menopozal semptomlar, psikolojiksağlık, depresyon ve yaşam kalitesi anketler ile değerlendirildi. Her iki egzersizgrubunda, serum total kolesterol, HDL, LDL ve trigliserit düzeylerinde anlamlıdeğişiklik gözlenmedi. Dirençli egzersiz grubunda, ürogenital şikayetler hariçMenopozal Semptomları Değerlendirme Ölçeği'nin (MRS) tüm alt ölçeklerindeanlamlı düzelmeler vardı. Aerobik egzersiz grubunda, MRS'nin tüm altölçeklerinde anlamlı düzelmeler vardı. Dirençli egzersiz grubunda fobikanksiyete dışında Belirti Tarama Listesi'nin tüm alt ölçeklerdeki düzelmeleranlamlıydı. Aerobik egzersiz grubunda Belirti Tarama Listesi'nin tüm altölçeklerindeki düzelmeler anlamlıydı. Her iki grupta depresyon düzeyleri anlamlıdüzeyde azaldı. Cinsel semptomlar dışında, grupların Menapoza Özgü YaşamKalitesi Ölçeği alt puanları düzeldi. Sonuç olarak, dirençli egzersiz ve aerobikegzersizin menopozal semptomlar, psikolojik sağlık, depresyon ve yaşamkalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study was designed to determine effects of different short-termexercise approaches on menopausal symptoms, psychological health andquality of life in postmenopausal women. The Department of Gynecology andObstetrics participated 36 women. These cases were randomly divided intoaerobic or resistance exercise groups. Cases were taken exercise for 8 weeks,3 days per week, under the supervision of a physiotherapist. Aerobic exercisetraining was performed by bicycle ergometer. Before and after training, serumtotal cholestrol, HDL, LDL and triglycerides levels were measured, andmenopausal symptoms, psychological health, depression and the quality of lifewere assessed by questionnaires. Exercise in both groups, serum totalcholesterol, HDL, LDL and trigIyceride leves no significant change wasobserved. In the resistance exercise group, excluding the urogenital complaints,there were significant improvements in all subscales of Menopausal RatingScale (MRS). In the aerobic exercise group, there were significantimprovements in all subscales of MRS. In the resistance exercise group,excluding the phobic anxiety, there were significant improvements in allsubscales of The Symptom Checklist. In the aerobic exercise group,improvements in all sub-scales of The Symptom Checklist were significant.Depression levels significantly decreased in both groups. Improvement ofmenopausal- specific quality of life questionnaire in both groups, except forsexual symptoms, were observed in all subscales. As a result, resistanceexercise and aerobic exercise were found to have a positive impact onmenopausal symptoms, psychological health, depression and quality of life.