Hastaneye yatan yenidoğanlarda anormal hematolojik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluatıon of the abnormal haematologıc parameters ın hospıtalızed newborns
  1. Tez No: 247825
  2. Yazar: SADIK ALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, nötropeni, lökopeni, polisitemi, trombositopeni, tromboz, yenidoğan, Anemia, neutropenia, leukepenia, polyctemia, thrombocytopenia, thrombosis, newborn
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Yenidoğanlardaki anormal hematolojik bulguların arastırılması ve bu bulgularınetyolojileri, hastaların klinik bulguları, uygulanan tedavi sekilleri ve takiplerinde ortayaçıkan komplikasyonların arastırılması amaçlandı.Hastalar ve yöntem: Bu çalısmada 15 Subat 2008 ile 31 Mart 2009 tarihleri arasındaErciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim DalıYenidoğan servisine yatırılan yenidoğan hastalar prospektif olarak değerlendirildi.Toplam 2000 yenidoğanın belirli aralıklarla tam kan sayımı, periferik kan yaymaları vehematokrit değerleri kaydedildi. Yenidoğanlardan uygun sekilde alınan kan örneklerininsonuçları her olgunun kendi gestasyon ve/veya postnatal yasına göre kıyaslanarakdeğerlendirildi. Anormal hematolojik bulgular saptanan olgulara eslik eden riskfaktörleri, klinik bulguları, tedavi metotları ve hastalarda görülen komplikasyonlarsaptandı. Sonuçlar ortalama ± standart sapma olarak verildi. ?statiksel analiz içinKolmogorov-Smirnov, bağımsız Student-t, Mann-Whitney U, ki-kare, ANOVA veKruskall-Wallis testleri kullanıldı.Bulgular: Yenidoğandaki en sık görülen hematolojik problem olarak anemi (%20)tespit edildi. Yenidoğanlardaki aneminin en önemli risk faktörü olarak %27 oranı ilebirinci sırada iyatrojenik kan kaybı tespit edildi. Neonatal polisitemi sıklığı %3,5 olarakbelirlendi ve en önemli risk faktörleri olarak birinci sırada % 30 oranı ile gebelikhaftasına göre düsük doğum tartılı olmak geliyordu. Polisitemik yenidoğanlardahematokrit düzeyi ile klinik belirti ve bulguların sıklığı arasında iliski bulunmadı.Parsiyel kan değisimi yapılan ve yapılmayan hastaların klinik belirti ve bulgulararasında fark olmadığı belirlendi. %2,9 sıklık ile saptanan nötropeni, %89,2 oranındayasamın ilk bir haftasında ortaya çıktığı ve ortalama 4. ile 8. günler arasında düzeldiğive en önemli risk faktörleri olarak birinci sırada %41,8 oran ile annede preeklampsiolduğu bulundu.Neonatal trombositopeni sıklığı %16 olarak bulundu, en önemli risk faktörü olarakbirinci sırada %23,3 oranı ile sepsis tespit edildi. Trombositopeni %87,2 oranındayasamın ilk bir haftasında görüldü ve ortalama 8. günde düzeldiği saptandı.Trombositopenili yenidoğanların %90,9'una trombosit süspansiyonu verilmez iken%9,1'ine bir veya birden fazla trombosit süspansiyonu verildiği belirlendi.viYenidoğanlarda tromboz insidansını %0,2 olarak belirledi. Tromboz saptananyenidoğanların etyolojisinde sadece bir hastada intraüterin gelisme geriliği tespit edildi,üç hastanın etyolojisi belirlenemedi.Sonuç: Yenidoğanlarda tam kan sayımı, periferik kan yayması birçok hastalığın teshis,takip ve tedavisinde önemli bir yardımcı laboratuar aracı olduğu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to identify the abnormal hematological parameters innewborns and the etiology of these parameters as well as the signs, treatmentmodalities, and complications of patients who had abnormal hematological parameters.Patients and Method: In the study newborns who had been hospitalized in theNewborn service of Erciyes University, Faculty of Medicine between 15 February 2008and 15 February 2009 was prospectively evaluated. The results of complete bloodcount, blood smear and hematocrit from 2000 newborns were documented. The resultsof blood samples which had been taken by suitable methods from newborns wereevaluated. The risk factors, clinical findings, treatment methods and complications ofthe patients who showed abnormal hematological parameter were determined. Theresults were given as mean ± standard deviation. The tests of Kolmogorov- Smirnov,independent student-t, Mann-Whitney U, chi square, ANOVA and Kruskall-Walliswere used.Results: The most common hematological problem among newborn is anemia (20%).The most important risk factor of neonatal anemia was established as iatrogenic bloodloss with a rate of 27%. The incidence of polycythemia was identified as 3.5% and themost common risk factor of polcytocythemia was small for gestational age with a rateof 30%. The hemotocrit value of polycthemiac newborns was not found to be relatedwith the severity of clinical signs and symptoms. As well as, we did not document anyrelation between the patients who underwent partial exchange transfusion or not. Theneutropenia, detected with an incidence of 2.9%, was presented in the first week of lifeand disappeared at an average day of 4th to 8th day and the most common reason wasestablished as preeclampsia in the mother with a rate of 41.8 %.The incidence of neonatal thrombocytopenia was found as 16% and first etiologicalfactor was found as sepsis with a rate of 23.3%. Thromboctopenia was detected in thefirst week of life in 87.2% and recovered at the mean 8th day. One or more thrombocytesuspension was transfused to 9.1% of the patients, whereas 90.9% of the patient did notrequire. The incidence of thrombosis in newborn was found to be 0.2%, etiologicalreason of the neonatal thrombosis had been identified only in one patient as intrauterinegrowth retardation, and however it could not be identified in the rest of the 3 patients.viiiConclusion Complete blood count, blood smear plays an important laboratory helperrole in the diagnosis, following treatment of many disease at newborn period.