Süt çocuğunun geçici hipogammaglobülinemisi olan hastalarda üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde pelargonium sidoides etkinliğinin değerlendirilmesi
Assessment of pelargonium sidoides efficiency on upper respiratory tract infections in children with transient hypogammaglobulinemia of infancy (thi)
  1. Tez No: 247824
  2. Yazar: AYDIN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PATIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Süt çocuğunun geçici hipogammaglobülinemisi, Pelargonium sidoides, Üst solunum yolu enfeksiyonu, Plasebo, Transient hypogammaglobulinemia of infancy, Pelargonium sidoides, Upper Respiratory Tract Infections, Placebo
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk İmmünolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Süt çocuğunun geçici hipogammaglobülinemisi nedeni ile takip edilen hastaların üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği dönemde semptomların düzelmesine hem antiviral hem immünmodülatör etkinliği olan Pelargonium sidoides ekstresinin etkinliğinin değerlendirilmesi.Hastalar ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik İmmünoloji Bilim Dalında Süt Çocuğunun Geçici Hipogammaglobülinemisi tanısı ile takip edilen 28 hasta Eylül 2007 ? Nisan 2009 tarihleri arasında ÜSYE geçirdikleri dönemde çalışmaya alındı. Randomize olarak 14 hastaya Pelargonium sidoides ekstresi 14 hastaya da plasebo verildi. Tedaviye başlamadan önce hastalardan tam kan sayımı, serum AST / ALT / GGT / total bilirübin / direkt bilirübin düzeyleri ve PT / PTT testleri çalışıldı. Annelerden tedavi boyunca dokuz sorudan oluşan bir formu günlük olarak doldurmaları istendi. Yedi günlük tedaviden sonra kontrol tam kan sayımı , serum AST / ALT / GGT / total bilirübin / direkt bilirübin düzeyleri ve PT / PTT testleri tekrar çalışıldı. Formdaki sorulara verilen cevaplar değerlendirildi.Bulgular: Yaşları 12 - 60 ay arasında değişen toplam 28 hastanın 20'si erkek, 8'i kız idi. Tedavi sonrası Pelargonium sidoides verilen gruptaki bütün hastaların PTT değerleri normal sınırlarda olmasına rağmen plasebo grubu ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı ölçüde uzama olduğu saptandı. Genel durumun düzelmesi üzerine etkileri açısından grup içi 1.ve 7.günler arasında plasebo alan grupta istatiksel olarak düzelmenin daha fazla olduğu tespit edildi. Her iki grubun karşılaştırılmasında Pelargonium sidoides verilen grupta iştahı olan kişi sayısının 5.günden itibaren anlamlı derecede arttığı belirlendi. Burun tıkanıklığı şikayetinin düzelmesi açısından Pelargonium sidoides verilen grupta 1.güne oranla 7.günde anlamlıya yakın oranda şikayetin azaldığı saptandı. Pelargonium sidoides verilen grupta 1.ve 7.gün arasında öksürük sıklığının özellikle gece öksürüğünün sıklığının azalması açısından önemli fark tespit edildi.Sonuç: Pelargonium sidoides ekstresinin öksürük sıklığının ve burun tıkanıklığı şikayetinin azalmasına, iştahın düzelmesine etkili olduğu tespit edildi. Özel bir hasta grubunda yapılması ve hasta sayısının az olması nedeni ile elde edilenverilerin daha geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: To asses efficiency of Pelargonium sidoides extract, which have both antiviral and immunomodulatory activity, on improvement of symptoms during upper respiratory tract infections in patients who have been followed for transient hypogammaglobulinemia of infancy.Patients and Method: Between September 2007 and April 2009, 28 patients who have been followed with a diagnose of Transient Hypogammaglobulinemia of Infancy was enrolled to the study during an upper respiratory tract infection. Fourteen patients were given Pelargonium sidoides, whereas other 14 patients were given placebo with randomise. Complete blood count, serum AST, ALT, GGT, total bilirubin, direct bilirubin levels were obtained and PT and PTT tests were done in patients before treatment. A questionnaire which was consisted from 9 question were given to mothers to answer in each day during treatment period. Complete blood count, plasma AST, ALT, GGT, total bilirubin, direct bilirubin levels were obtained and PT and PTT tests were done in patients after 7 days treatment. Answers of questionnaire were assessed.Results: There were 20 boys and 8 girls in the study group. Age ranges from 12 to 60 months. After treatment, although PTT values were within normal ranges in Pelargonium sidoides group, they were significantly longer when compared to placebo group. A statistically significant difference was found between day 1 and day 7 in placebo group. When two groups were compared, it was found that number of patients who had improvement in appetite was significantly increased in Pelargonium sidoides group after from day 5. Regarding nasal congestion, it was found that there was tendency in Pelargonium sidoides group for decrease in complaints of nasal congestion between day 1 and 7. It was found that there was significant decrease in cough frequency, especially for night cough, between day 1 and 7 in Pelargonium sidoides group.Conclusion: It was found that Pelargonium sidoides extract is effective in reduction of cough frequency and nasal congestion and improvement of appetite. Because this study was conducted in a certain patient group with small sample size, we concluded that the data obtained in this study have to be supported with larger studies.