KSU Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisine başvuran zehirlenme vakalarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospectively evaluation of poisoning cases were admitted to The Pediatric Emergency Department of Medical Faculty of KSU
- Tez No: 247974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: zehirlenme, çocukluk dönemi, etiyoloji, poisoning, childhood, etiology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi'ne 1 Eylül 2003?30 Ağustos 2009 tarihleri arasında getirilen yaşları 7 ay?17 yaş arasında değişen (ortalama 4,3±3,5 yıl) 233 zehirlenme olgusu geriye dönük olarak değerlendirildi. Zehirlenme vakalarının tüm acil başvurularına oranı %1,14 idi. Vakaların %60,5'i erkek, % 39,5 i kız ve erkek/ kız oranı 1.53/1 idi. Zehirlenmelerin 13 yaş altında erkeklerde daha çok ve tümüyle kasıtsız olduğu, 13 yaşın üzerinde çoğunlukla kızlarda ve kasıtlı olduğu görüldü. Zehirlenmelerin en sık görüldüğü yaş grubu 7 ay?4 yaş (%73,8) olduğu tespit edildi. En sık zehirlenme etkeni ilaçlar, ikinci sıklıkta ise kostik-korozif maddelerdi. Kaza sonucu oluşan zehirlenmeler (%97) en sıktı, bunları intihar amacıyla (%2,1) meydana gelenler takip etmekteydi. Bölgemizde en sık zehirlenme etkenleri sırasıyla; ilaçlar (%41,2), kostik/korozif ajanlar (%25,3), CO (%6), hidrokarbonlar (%5,2) idi. İlaçlardan en sık antidepresanlar, demir içeren ilaçlar ve antipsikotik ilaçların alımı söz konusu idi. Ölüm oranı %0,3 idi.Çalışmamızın bölgemizde görülen çocukluk çağı zehirlenmelerinin epidemiyolojik ve klinik özelliklerini göstermesi nedeniyle alınması gereken önlemlere yol göstereceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Poisoning cases (n: 233) aged between 7 months?17 years (4,3±3,5 year) who applied to the Pediatrics Emergency Unit of Kahramanmaraş Sütçü Imam University Faculty of Medicine between 1 September 2003- 30 August 2009 were evaluated retrospectively. The ratio of poisoning cases to all pediatric emergency admissions was 1.14%. The gender distribution was 60,5% male and 39,5% female and the ratio of male/female 1.53:1. Males under 13 had a higher frequency of poisoning, the poisoning completely being unintentional, whereas poisoning in females occurred mostly in the 13?17 age group and was intentional. The highest proportion of poisoning was in the 7 months?4 years of age group (73,8%). The most common poisoning agents were drugs and than caustic-corrosive substances. Accidental poisoning occured most cammonly (97%), followed by suicidal (2.1%) poisoning. The most frequent agents in our region were drugs (41.2%), caustic/corrosive substances (25.3%), CO (6%), hydrocarbons (5.2%). Antidepressant, iron containing medicine, antipsychotic agent ingestion were the most common causes among drug poisonings. The mortality rate was 0.3%.We believe that our study showing the epidemiologic and clinical characteristics of childhood poisoningin our region will determine the strategy for preventive measures and educate the public and health staff.