Ratlarda intestinal iskemi reperfüzyon hasarına Levosimendanın etkileri
Effects of Levosimendan on rats' intestinal ischemia reperusion injury
  1. Tez No: 248011
  2. Yazar: MASUM OZAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL ERKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İntestinal iskemi, reperfüzyon hasarı, levosimendan, Intestinal ischemia, reperfusion injury, levosimendan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Arteriyel kaynaklı barsak kan akımının kısmen veya tamamen tıkanması sonrasıintestinal iskemi; kan akımının yeniden sağlanması ile reperfüzyon ortaya çıkmaktadır.İntestinal iskemi reperfüzyon hasarı çoklu organ yetersizliğine ve ölüme neden olabilir.Bu çalışmanın amacı intestinal iskemi reperfüzyon hasarı üzerine levosimendanınetkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: DEÜTF Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı alındıktan sonraağırlıkları 250-300 g arasında değişen 21 adet erkek Albino Wistar rat her birinde 7'şerdenek olacak şekilde 3 gruba ayrılmıştır. Tüm gruplara laparatomi uygulanmış vesüperiyor mezenter arter (SMA) diseke edilmiş, Sham Grubu'na başka bir işlemyapılmamıştır. İntestinal İskemi Reperfüzyon (İİR) Grubu'nda SMA 60 dk klemplenerekiskemi oluşturulmuş ve klemp açılarak 120 dk reperfüzyon için beklenmiştir. İntestinalİskemi Reperfüzyon+Levosimendan (İİR+L) Grubu'nda 12 ?g/kg 10 dk levosimendanyüklemesini takiben SMA klemplenmiş, 60 dk iskemi süresince 0,2 ?g/kg/dk infüzyonsürdürülmüş, 60 dk sonunda infüzyon durdurulmuş ve 120 dk reperfüzyon içinbeklenmiştir. 120 dk sonunda denekler sakrifiye edilmiş, biyokimyasal işlemler (dokumiyeloperoksidaz (MPO) ve Thiobarbitutiruc Acid Reactive Substance (TBARS)) vehistopatolojik değerlendirme (Chiu skoru) için ileum doku örnekleri alınmıştır. İstatistikseldeğerlendirmede p< 0,05 anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular: Doku MPO ve TBARS düzeylerinin İİR Grubu'nda, Sham ve İİR+L Gruplarınagöre belirgin yüksek olduğu, Sham ve İİR+L Grupları arasında fark olmadığıbulunmuştur. Chiu skorunun Sham Grubu'nda İİR ve İİR+L Gruplarına oranla anlamlıdüşük, İİR grubunda ise İİR+L grubuna göre anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır.Tartışma: Çalışmamızda levosimendanın, deneysel intestinal iskemi reperfüzyonmodelinde doku hasarını azalttığı saptanmış, bu olumlu etkinin öncelikle deneyselçalışmalar ile ayrıntılandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Full or semi arterial obstruction of gut' s blood flow produces intestinalischemia and reperfusion occurs by reinstation of blood flow. Intestinal ischemiareperfusion (IIR) injury can cause multi organ failure and death. The purpose of thisstudy is to search the effects of levosimendan on IIR injury.Material and Method: After taking ethic commitee agreement from D.E.U.T.F. 250-300g weighted 21 male Albino Wistar rat divided into 3 groups (n=7). Laparatomy wasapplied to all groups and superior mesenteric artery (SMA) was detected. Nothing elsewas applied to sham group. In IIR group SMA was clemped for 60 min. and 120 min.reperfusion period was applied. In IIR+Levosimendan (IIR+L) group after 12 ?g/kg 10min. levosimendan loading dose, SMA was clemped for 60 min ischemia time with 0,2?g/kg/h infusion after than infusion was stopped and for reperfusion 120 min werewaited. After 120 min rats were sacrified and for biochemical (tissue MPO and TBARS)and histopathology researchs ileum tissue samples were taken. p< 0,05 was acceptedas significant.Results: Tissue MPO and TBARS levels are higher in IIR group compared with shamand IIR+L group and no difference was found sham and IIR+L groups. In sham groupchiu score was lower than IIR and IIR+L group. In IIR group chiu score was significantlyhigher than IIR+L group.Discussion: In present study, levosimendan decreased tissue damage in experimentalIIR model. The effects of levosimendan need more detailed experimental studies.