Kadınlarda subklinik tiroid disfonksiyonu ile kemik mineral yoğunluğu arasındaki ilişki
The relationship between subclinical thyroid dysfunction and bone mineral density in women
  1. Tez No: 248032
  2. Yazar: EMİN GÖKHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN AYTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipertiroidi, subklinik hipotiroidi, TSH, femoral total BMD, serum Ca ve ALP, Subclincal hyperthyroidism, subclinical hypothyroidism, TSH, femoral total BMD, serum Ca and ALP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Osteoporozun tiroid disfonksiyonuyla iliskisi herzaman yayınlanmıstır. Tiroid fonksiyonundaki degismenin sekonder olarak osteoporoza sebep oldugu bilinmektedir. Fakat son yayınlarda TSH'nın kemik yapımı üzerine direk etkisi oldugu anlasıldı. Bu osteoblast ve osteoklast prekürsör hücrelerinde TSH reseptörlerinin bulunmasıyla iliskilidir. Endojen subklinik tiroid disfonksiyonu TSH'nın kemik metabolizması üzerine direkt etkisini gözlemek için bir model gibi gözükmektedir. Bundan dolayı subklinik tiroid disfonksiyonu ve kemik mineral metabolizması arasındaki iliskiyi arastırmayı amaçladık. Çalısmaya 434 hasta dahil edildi. Hastaların serum TSH, sT3 ve sT4 degerleri ölçüldü. Bu degerlere göre subklinik hipertiroidi, subklinik hipotiroidi ve normal tiroid fonksiyonu olanlar seklinde üç grup ayrıldı. Bu gruplarla femoral total ve lumbal spine BMD'leri arasındaki iliski ve yas, boy, kilo, VKI, serum FSH, E2, Ca, ALP, ALT, AST, P, Mg, GH, testosteron, kortizol, DHEAS degerleri arasındaki iliski degerlendirmeye alındı. Serum Ca ve ALP degerleri subklinik hipertiroidili grupta subklinik hipotiroidili ve normal tiroid fonksiyonlu gruba göre daha yüksek çıktı. FTOTBMD, FTOTT ve FTOTZ degerleri subklinik hipertiroidili grupta ve normal tiroid fonksiyonlu grupta subklinik hipotiroidili gruba göre daha düsük bulundu. TSH azaldıkça serum Ca ve ALP degerleri yükselmektedir. TSH ile serum Ca ve ALP degerleri arasında negatif bir korelasyon görülmüstür. TSH azaldıkça FTOTBMD azalmaktadır. FTOTBMD ile TSH arasında pozitif bir korelasyon görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The relationship between osteoporosis and thyroid dysfunction has been reported many times. Change in thyroid function is known to cause osteoporosis secondarily. However in recent studies TSH has been found to have direct effects on bone remodeling. This is associated with the presence of TSH receptors on osteoblast and osteoclast precursor cells. Endogenous subclinical thyroid dysfunction is considered to be an appropriate model for examining the direct effect of TSH on bone metabolism. From this point we aimed to investigate the relationship between subclinical thyroid dysfunction and bone mineral metabolism. 434 patients were enrolled in the study. Serum TSH, fT3 and fT4 levels were measured for each patient. Based on the results patients were divided into subclinical hyperthyroidism, subclinical hypothyroidism and those with normal thyroid functions. Femoral and lumbar spine BMDs, BMI, serum FSH, estradiol, calcium, ALP, ALT, AST, potassium, magnesium, growth hormone, testosterone, cortisol, DHEAS levels were compared within groups. Serum Ca and ALP levels were found to be significantly higher in subclinical hyperthyroidism group when compared with the other groups. FTOTBMD, FTOTT, and FTOTZ measurements were found to be significantly lower in subclinical hyperthyroidism and normal thyroid function groups when compared with subclinical hypothyroidism group. Serum Ca and ALP levels were higher in subclinical hypothyroidism group and these were found to increase as TSH decreases. A positive correlation was found between FTOTBMD and TSH. FTOTBMD was found to decrease as TSH decreases. BMI and TSH were found to be independent factors associated with FTOTBMD.