İntraabdominal sepsis modelinde steroid lavajın sağkalım ve sitokin düzeylerine etkisi
The effects of steroid lavage on survive and cytokine levels in intraabdominal sepsis model
  1. Tez No: 248033
  2. Yazar: RAMAZAN TETİKÇOK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. AYHAN KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: sepsis, abdominal lavaj, steroid, sitokin, sepsis, abdominal lavage, steroid, cytokine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Sepsis patogenezinin daha iyi anlasılmasına ve antimikrobiyal tedavi alanındaki ilerlemelere karsın halen önemini koruyan, erken dönemde tanı koyulamadıgı ve septik sok gelistigi takdirde mortalitesi oldukça yüksek bir enfeksiyon hastalıgı tablosudur. Bilindigi gibi sepsisin tedavisinde en önemli basamaklardan biri kaynagın kontrol altına alınmasıdır. Abdominal kaynaklı sepsislerde yapılan laparatomiler sonrası karın içi sıklıkla serum fizyolojikle yıkanmakla beraber antibiyotikli solusyonlar da kullanılmıstır. Ancak bildigimiz kadarıyla steroidli solusyonlar daha önce denenmemistir. Biz çalısmamızda saglıklı sıçanlarda çekumun baglanması ve delinmesi ile olusturdugumuz sepsis modelinde antibiyotik ve kortikosteroid ile intraabdominal yıkama yapılmasının sagkalım ve stokin düzeylerine etkisini arastırdık. Literatürde sepsiste sitokin düzeyleri üzerine yapılan çalısmalarda çeliskili sonuçlar alınmıstır. Inflamatuar yanıtın siddetini belirleyen unsurun inflamatuar ve anti-inflamatuar sitokinlerin arasındaki denge oldugu düsünülmektedir. Biz çalısmamızda 2 mg/kg methylprednisolone solusyonu ile yapılan lavaj sonrası mortalitenin ve IL-10 düzeyinin erken dönemde istatistiksel olarak anlamlı derecede düsük oldugunu saptadık. Her ne kadar IL-10 verilmesinin koruyucu rol oynayabilecegini iddia edenler varsa da, anti IL-10 verilmesinin septik peritonitte koruyucu oldugunu iddia edenler de vardır. Bizim çalısmamızda elde ettigimiz sonuçlarda, erken dönemde IL-10 düzeylerinin düsmesinin muhtemelen inflamatuar yanıtı artırarak mortalitenin azalmasına olumlu etkisinin oldugunu düsünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Beside the improvements in antimicrobial therapy and in understanding pathogenesis of the disease, sepsis is still important disease, and has high mortality rates if early diagnose could not be established or septic shock develops. One of the most important steps in treatment of the sepsis is control of the septic source. After laparotomies, abdomen usually was lavaged with saline solutions, but antibiotic solutions were also used. On the other hand, according to our knowledge, steroid solutions were not tried before. In our study, we investigated the effect of antibiotic and steroid lavage on survive and cytokine levels in a sepsis model performed by caecal ligation and puncture in healthy rats. The results of the studies on cytokine levels in sepsis are inconsistent in literature. It has been thought that the item that determines the intensity of the inflammatory response is equilibrium between inflammatory and anti-inflammatory cytokines. In our study, we detected statistically significantly low mortality rates and low levels of IL-10 in the group lavaged with 2mg/kg methylprednisolone solution. Besides some authors claimed IL-10 has preventive effects on sepsis, but some others claimed anti IL-10 has same effect. Our results show that low IL-10 levels in early period lowers mortality rates highly probably due to increased inflammatory response.