Serbest dişeti grefti verici bölge iyileşmesi üzerine kitosan filmin etkinliğinin değerlendirilmesi
Effects of chitosan film on palatinal wound healing
- Tez No: 248069
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: chitosan, free gingival graft, wound healing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Keratinize dişeti miktarını arttırmak ve kök yüzeyini kapatmak içinuygulanan periodontal plastik cerrahiler için en çok tercih edilen verici bölgepalatinal mukozadır. SDG operasyonlarından sonra rapor edilenkomplikasyonlar genellikle verici bölge ile ilgilidir. Yumuşak doku greftininçıkarılması, verici bölgede aşırı kanama, kemik ekspozu, sürekli ağrı ve/veyarahatsızlık hissi veya infeksiyon ile sonuçlanabilir. Bu çalışmada, serbest dişetigrefti alındıktan sonra , verici bölgeye yerleştirilen kitosan filmin hemostaz, yaraiyileşmesi ve ağrı kontrolündeki etkinliği değerlendirildi. Cerrahi sonrası vericibölgedeki kanama durumuna göre iki grup oluşturuldu ve hastalara kitosan filmya da basınçlı steril gazlı bez uygulandı. 26 palatinal verici bölgede, cerrahisırasında hemostaz ve devamındaki 21 günde iyileşme ve komplikasyonlardeğerlendirildi. 7. günde ağrı, kanama ve kullanılan analjezik tablet miktarı gibisubjektif bulgular kaydedildi. Test ve kontrol gruplarında iyileşmeninkomplikasyonsuz gerçekleştiği, gruplar arasında ağrı miktarı ve analjezikkullanımı açısından fark olmadığı gözlendi. Ortalama yara alanı ve epitelyalmarjinler arasındaki mesafe test ve kontrol gruplarında zamanla belirginbiçimde azaldı. Yara bölgesindeki azalma en belirgin 14. günde gözlendi.Kitosanın yara iyileşmesinde olumsuz bir etkisi gözlenmedi. Ancak., kitosanfilmin palatinal verici bölgede yara iyileşmesine katkılarını ve hemostatiközelliğini değerlendirmek için daha ileri tekniklerin kullanıldığı çalışmalaraihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler : kitosan,serbest dişeti grefti, yara iyileşmesi
Özet (Çeviri)
The hard palate has been the primary source of donor tissue inperiodontal plastic surgery for root coverage and augmentation of keratinizedgingiva. Most documented complications after FGG procedures are associatedwith the donor site. Harvesting a free soft tissue graft can result in excessivehomorrhage, postoperative bone exposure, prolonged pain and/ or discomfortor infection at the donor site. This study eveluated the efficacy of chitosan filmon hemostasis, wound healing and pain control after harvesting donor tissue forfree gingival grafts. Two treatment groups were selected according to thebleeding from the donor site after the surgical procedure and patients receiveda test product (chitosan) or control (steril gauze with external pressure). 26palatinal donor sites were eveluated at surgery for hemostasis and followedover 21 days for healing and complications. At the day 7, the patients?subjective experiences of pain, bleeding and analgesic use were recorded.Healing was uneventful in both groups and there was no statististicallysignificant difference for pain scores and analgesic use. The mean wound areaand mean distance between the epithelial margins decreased significantly withtime in test and control groups, with the greatest wound area reduction on day14. Chitosan did not have a negative effect on wound healing. Nevertheless,further studies should be conducted to evaluate the advantages of chitosan filmon palatinal donor site healing and hemostasis.