The Effect of government price support on wheat farming and wheat marketing in Turkey
- Tez No: 32
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM DOĞRUSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Devlet Müdahalesi, destekleme fiyatı, satış fiyatı, eş zamanlı denklemler, Government intervention, Support price, Selling price, Simultaneous equations
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, destekleme fiyat politikasının buğday üretimi ve pazarı üzerindeki etkilerinin araştırmasıdır. Hükümetçe ilan edilen, destekleme ve satış fiyatları ile, serbest piyasa fiyatı, piyasaya arzedilen buğday miktarı ve buğday üretimi arasındaki, ilişki eşzamanlı eşitlikler türünde bir ekonometrik modelle açıklanmıştır. Daha sonra bu modelin sonuçları, destekleme (alış) ve satış fiyatları hakkındaki kararlara destek olabilecek bilgilerin türetilmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of government support price policy on wheat farming and marketing. The. relation between the officially declared support and selling pices for wheat and the market price, quantity of wheat supplied to the market and the production of wheat is represented by a simultaneous equations type econometric model. Then, this model is used to generate information, to support policy decisions about the support (purclase) and selling prices of wheat.