Larinks kanserinde FHIT ve WWOX proteinleri ekspresyonunun prognostik önemi
Prognostic significance of FHIT and WWOX proteins ekspression in laryngeal cancer
  1. Tez No: 248149
  2. Yazar: ÖZGE ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SÖZERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larinks kanseri, WWOX, FHIT, prognoz, metastaz, Laryngeal carcinoma, WWOX, FHIT, prognosis, metastasis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Tümör süpresör gen niteliklerini taşıyan WWOX ve FHIT sırasıyla 16q23.3 ve 3p14.2'de FRA16D ve FRA3B isimli frajil bölgelerinde yerleşim göstermektedir. Bu genler bazı kanser türlerinde sıklıkla hipermetilasyon ve genetik materyal kaybı yoluyla inaktive olmakta ve birbirleri ile korale biçimde ekspresyon kaybı göstermektedirler. Bu iki proteinin birlikte inaktivasyonu, çevresel/kimyasal etkenlerin neden olduğu ve genomun fragil bölgelerinde gerçekleşen ortak hasarın, karsinogenez başlangıcındaki rolünü desteklemektedir.Bu çalışmanın amacı larinks kanserinde FHIT (fragile histidin triad) ve WWOX ( WW domain içeren oksidoredüktaz) tümor supresör genlerinin ekspresyonunun prognostik önemini belirlemektir.Bu nedenle larinks kanseri nedeni ile opere edilen 62 hasta incelenmiştir. Otuzdokuz (%62.9) hastada primer tümörde FHIT ekspresyonunun, 29 (%46.8 ) hastada ise WWOX ekspresyonunun kaybolduğu saptanmıştır. FHIT ekspresyonun kaybolduğu hastalarda tümörün T evresinin arttığı görülmüştür ve istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=0.04 ). Tümör çapı arttıkça FHIT ekspresyonunun azaldığı gözlenmiştir (p=0.05). Sigara içme öyküsü olan hastalarda FHIT ekspresyonunun anlamlı olarak kaybolduğu saptanmıştır (p=0.006). Ayrıca lenf nodu metastazının arttığı hastalarda FHIT ekspresyonununda tümör evresinden bağımsız olarak arttığı görülmüştür. WWOX proteininde ekspresyonu tümörün evresi arttıkça azalmaktadır ve bu istatistiksel açıdan anlamlıdır (p=0.036). Diğer bakılan parametreler olan perinöral invazyon, tümörün cerrahi sınırı, kıkırdak invazyonu, hasta takibi, tümörün lokalizasyonu, postoperatif tedavi, hastalıksız yaşam süresi ile FHIT ve WWOX ekspresyonunun bağlantılı olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak FHIT ve WWOX proteinlerinin larinks kanseri prognozu üzerine etkili olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tumor suppressor genes, FHIT and WWOX are encoded by fragile loci FRA3B and FRA16D at chromosomes 3p14.2 and 16q23.3. These genes are frequently inactivated due to loss of heterozygosity and hypermethylation at their control sites. The expression of their protein products has been shown to decrease in several types of cancers. This concordant loss of expression suggest that these common fragile regions of the genome, where certain enviromental/chemical factors result in damage, have important functions in carcinogenesis. The aim of this study was to determine prognostic significance of fragile histidine triad (FHIT) and WW domain containing oxidoreductase (WWOX) expression in laryngeal cancer. Sixty two patients who underwent surgery for laryngeal cancer has been investigated. Loss of FHIT expression was demonstrated in 39 (%62.9) patients and loss of WWOX expression was demonstrated in 29 (%46.8) patients.There were statistically significant differences between FHIT distributions of T stages (p=0.04). FHIT reduction was associated with tumor depth (p=0.05). It was also associated with lymph node metastasis ( ). FHIT expression has been shown to be significantly decreased in patients with smoking history (p=0.006). There was a statistically significant difference between WWOX expression and tumor stage (p:0.036), but WWOX expression was not associated with tumor depth, lymph node metastasis and smoking history. The other parameters, namely, perineural invasion, surgery margins, cartilage involvement, postoperative therapy, disease free survival, location of tumor were not correlated with WWOX and FHIT expression. . These results showed that FHIT and WWOX have a role in the prognosis of larynx cancer .